Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

zondag 7 juli 2013

Wortelloof is ook lekker!

Er is veel meer eetbaar van veel soorten groente dan je zo zou denken. Dat geldt ook voor het frisse groene loof van bospeen. Het is een groot misverstand dat wortelloof niet eetbaar zou zijn of niet bruikbaar als eten. Het is alleen wel zo dat er restanten van pesticiden op het loof kunnen zitten als de wortels niet biologisch geteeld zijn.

Het blad zit boordevol chlorofyl, eiwitten, mineralen en vitaminen waaronder calcium, kalium, vitamine C en K. Heel gezond dus. Je kan het eten als salade maar je moet wel aan de smaak wennen, want het is nogal bitter. Meestal wordt er soep van gemaakt, maar je kan het ook stoven zoals spinazie.
Zelf geef ik er de voorkeur aan om alleen het bovenste deel van het loof te gebruiken en het onderste, dikkere deel met de stelen weg te gooien of te gebruiken in een groentenbouillon.

Mijn experiment deze week met wortelloof heeft een smakelijke pesto opgeleverd.


Pesto van wortelloof

Ingrediënten
90 gram wortelloof (alleen het bovenste deel van de bos loof gebruiken, het onderste deel is te bitter)
30 gram platte peterselie blaadjes
3 takjes dragon, alleen de blaadjes gebruiken
75 gram Parmezaan, vers geraspt
2 tenen knoflook gehakt
100 gram ongezouten amandelen geroosterd
150 ml goede olijfolie
zout

Bereiding
Was het wortelloof en peterselieblad zorgvuldig! Krakende pesto is geen feestje...
Breng een ruime pan met water aan de kook, voeg hier een eetlepel zout aan toe (het zout zorgt ervoor dat het  wortelloof en peterselieblad mooi groen blijven). Als het water kookt wortelloof 1 minuut blancheren en direct uit de pan in een bak met ijskoud water doen. Eruit halen en goed het vocht eruit knijpen. Het peterselieblad 30 seconden blancheren en ook meteen in het koude water terugkoelen, goed uitknijpen en bij het wortelloof doen.
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en pulseer een paar keer, dan machine laten draaien en olie langzaam erbij gieten. Het moet een mooie smeuïge pasta worden. In een schone weckpot doen, bovenop nog wat extra olijfolie gieten en in de koelkast bewaren.

Wij hebben het gegeten met een lekkere verse pasta, kort gestoomde worteltjes en peultjes (nog korter gestoomd) en zelf gemaakte seitan (daarover een andere keer een recept).
Ook lekker op een geroosterd broodje, door gekookte granen, of bij groenten.

Variaties
Groenten die goed combineren met wortel(loof): bataat, ui, bleekselderij, knoflook, pastinaak, pompoen, prei, witte kool
Kruiden die goed combineren met wortel(loof): garam masala, gemberwortel, komijn, karwij, laurier, salie, bladpeterselie, citroentijm
Smaakmakers die goed combineren met wortel(loof): honing, gembersiroop, palmsuiker, (witte wijn)azijn

Wist je dat
De VOC de wortel vanuit Azië naar Nederland bracht in de 17e eeuw.
De eerste wortelen (4000 jaar gelden) paars en bitter waren.
Je daarna ook rode, witte en gele wortelen had.
De kleur oranje pas in Nederland ontstond door cultivering. Volgens de overlevering vanwege het Oranje-huis!


1 opmerking:

  1. Ik heb de pesto gemaakt en hij was heerlijk! Ik had alleen niet genoeg amandelen in huis en heb deze aangevuld met pijnboompitten en had niet voldoende olijfolie en heb deze aangevuld met notenolie. Bovendien was ik de knoflook vergeten.... Allemaal geen probleem want ik kan me nauwelijks voorstellen dat hij nog lekkerder kan worden!

    BeantwoordenVerwijderen