Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

maandag 29 juli 2013

Doperwten


Droge Doperwten op Leyduin
De doperwten die nog aan de plant hangen zijn verdroogd. Ze smaken dan melig en kunnen niet meer als verse doperwten worden klaargemaakt. Maar voor onderstaande twee recepten is dat geen enkel probleem!

Doperwtenburgers

Ingrediƫnten voor 6 kleine burgers
1 pond doperwten
1 ui
3 tenen knoflook
1 ei
peper, zout, laurier, tijm,
gedroogde tomaten, peterselie
olijfolie

Werkwijze
Fruit de ui en knoflook in wat olie. Doe de doperwten en de kruiden er bij en kook ze in weinig water gaar. Giet het kookwater in een kopje en bewaar dit.
Pureer de doperwten en roer hier het ei door. Als de massa daarna nog te droog is kan wat van het kookwater er door gekneed worden.
Snij de gedroogde tomaten fijn en meng ze door de puree samen met de peterselie. Vorm er koeken van en bak die in de olijfolie.
Lekker met zomergroenten en/of sla.
  
Variatie
Noten en/of kaas er door.


Fava maar dan anders

Fava is een eenvoudige griekse bonensoep, een boerengerecht gemaakt van gele linzen.
Onderstaand recept is net even anders: met doperwten van moestuin Leyduin 

Ingredienten voor 2 personen
1 pond doperwten
1 ui
2 a 3 tenen knoflook
groentebouillonblokje
laurierblad, kruidnagel, peper
olijfolie
peterselie

Werkwijze
Fruit de ui en de knoflook in wat olie. Doe er water bij met de erwten , de groentebouillon, de laurier,  de kruidnagel en de peper.
Kook de erwten gaar, haal de laurier en de kruidnagel er uit en pureer alles met de staafmixer.
Het moet een dikke soep worden.
Serveer met gesneden peterselie en wat olijfolie er over.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen