Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

donderdag 25 juli 2013

Tortillataart met zomerse groenten

Ingrediënten tortilla's
60 g maïsmeel
60 g (spelt)bloem + extra voor uitrollen
1 el zonnebloemolie
1 teen gehakte knoflook
1/4 tl zout
1/4 tl cayennepeper
100 ml lauw water
olie om in te bakken

Werkwijze
Meng alle ingrediënten tot een glad deeg dat niet aan je handen plakt.
Rol het in plastic folie en laat in de koelkast rusten tot gebruik (je kunt  het deeg rustig een dag van te voren maken)
Verdeel het deeg in vier gelijke stukjes en maak daar balletjes van.
Bestrooi het werkblad ruim met (spelt)bloem en rol het balletje uit tot een ronde dunne koek (ruim bloem blijven gebruiken zodat het deeg niet aan de deegroller blijft plakken).
Verhit wat olie in de koekenpan en leg de tortilla erin, bak aan beide zijden mooi bruin.
Vervolg deze stappen voor alle vier de tortilla's.
Bewaar de tortilla's afgedekt met aluminium folie tot gebruik, zodat ze niet uitdrogen. 

Ingrediënten vulling
150 g gedopte doperwten
150 g schoongemaakte prei in dunne ringetjes gesneden
75 g rode paprika schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden
1 el olie
blaadjes van 1 takje munt
10 mooie basilicum blaadjes
225 g ricotta
zout en peper
50 gr oude geraspte kaas

Werkwijze
Doe een klein laagje water in een pan en breng dit aan de kook.
Als het water kookt een beetje zout toevoegen, wachten tot het weer kookt, dan de doperwten erbij.
Kook de doperwten in 5 - 8 minuten beetgaar (duur hangt af van de grootte van de erwten).
Giet de erwten af (kookvocht bewaren voor in een groentebouillon).
Verhit de olie in een koekenpan. Voeg de prei toe en laat even fruiten.
Na ong. 3 minuten de stukjes paprika toevoegen, nog 2 minuutjes mee fruiten.
Maak een mooi stapeltje van de blaadjes munt en rol dit op, nu kun je de muntblaadjes heel mooi fijn snijden.
Doe hetzelfde met de blaadjes basilicum.
Meng de gesneden kruiden, gekookte doperwten en 225 g. ricotta door het prei-paprikamengsel.
Breng op smaak met zout en peper. Bestrijk drie tortilla's met dit mengsel en stapel op elkaar.
Leg de laatste tortilla hier bovenop en strooi er de geraspte kaas over. 15 minuten in de oven bij 150 graden C.

Tomatencoulis
Een tomatencoulis past hier prima bij. Een coulis is een pureesaus van groenten.
4 vleestomaten, een sjalotje, zwarte peper en een scheutje diksap. Tomaten blancheren, ontvellen en in kleine stukjes snijden. Het gesnipperde sjalotje fruiten tot het glazig is. Tomatenstukjes, peper en diksap toevoegen. Langzaam laten sudderen todat de saus dik genoeg is.

Combinaties met doperwten
Kruiden en specerijen die goed combineren met doperwten zijn:
basilicum, bieslook, dragon, kervel, munt, citroentijm.
Groenten die goed combineren met doperwten zijn:
bospeen, champignon, groene/witte asperge, knoflook, kropsla, peultjes, prei, paprika, lente ui, sjalot, venkel.
Smaakmakers die goed combineren met doperwten zijn:
balsamico azijn, citrus schil, honing, kappertjes

Bron
Hanny natuurlijk

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen