Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

woensdag 11 september 2013

Sperziebonen met een Aziatische touch


Een lekkere salade, snel klaar en met van alles te combineren. 

Ingrediënten salade 

  • 250 gr. sperziebonen 
  • 1 el. sesamzaad 
  • 1 rode ui 
  • flinke hand rucola 


Dressing 
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt of uit de knijper 
  • 3 tl. azijn (bijv. rijstazijn of witte wijnazijn) 
  • sap van een halve limoen 
  • 3 tl. sojasaus (shoyu) 
  • 1 1/2 el. tahin (sesampasta) 
  • 2 el. sesamolie of andere notenolie 


Bereiding salade 
Breng in een pan ruim water aan de kook.
Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan tot het gaat geuren, gaat snel dus opletten dat het niet verbrand! Doe het sesamzaad in een schaaltje en zet apart.
Haal het steeltje van de sperziebonen af en was ze goed.
Maak de rode ui schoon en snij deze in dunne ringen, zet apart.
Als het water kookt een flinke schep zout toevoegen en de sperziebonen. Kook de sperziebonen beetgaar in 4 - 5 minuten.
Giet af in een zeef of vergiet en spoel met koud water tot de sperziebonen afgekoeld zijn. Laat uitlekken.
Was de rucola en droog deze. 


Bereiding dressing 
Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
Proef of je tevreden bent met de smaak, eventueel nog wat aanpassen. 


Presentatie 
Je kunt de ingrediënten voor de salade mengen in een grote kom en de dressing erbij serveren, of aparte bordjes opmaken per persoon voor een wat feestelijker gelegenheid en de dressing erover sprenkelen.

Eet smakelijk! 


Combinaties 
Goede groenten combinaties met sperziebonen: bospeen, knoflook, champignons, paprika, witte bonen, lente ui, tomaat.
Goede kruiden en specerijen passend bij sperziebonen zijn: basilicum, bonenkruid, chinees vijf kruiden poeder, dragon, nootmuskaat, citroentijm.
Smaakmakers die passen bij sperziebonen zijn: mosterd, gembersiroop, kappertjes, sojasaus, mierikswortel, sherryazijn. 


Bron 
Hanny natuurlijk 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen