Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

woensdag 11 september 2013

Groene kool salade


Pittige salade van groene kool (ook wel savooiekool genoemd) 


Ingrediënten salade 
  • 1 groene kool 
  • 50 gr ongebrande cashewnoten 
  • 1/2 granaatappel 

Ingrediënten dressing 
  • 30 ml oestersaus 
  • 15 ml honing 
  • 2 cm wasabi uit een tube (meer of minder naar smaak) 
  • rasp en sap van 1/2 citroen 

Bereiding 
Zet een pan met ruim water op het gas en breng aan de kook.
Verwijder van de kool de buitenste bladeren, snij de kool in vieren en verwijder de stronk.
Spoel de kool af onder de kraan.
Snij of schaaf de kool heel fijn.
Doe een flinke schep zout in het kokende water en voeg de geschaafde kool erbij.
Blancheer ongeveer 4 minuten, giet de kool af en spoel goed koud.
Laat uitlekken in een zeef.
Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan tot ze gaan kleuren.
Verwijder de pitjes uit de granaatappel. 

Bereiding dressing 
Klop van alle ingredienten een mooie dressing, pas evt. de hoeveelheden aan aan jouw persoonlijke smaak.
Knijp goed het vocht uit de kool en meng deze met de dressing, zet weg op kamertemperatuur tot serveren.
Voor het serveren meng je de cashewnoten en granaatappelpitjes door de koolsalade. 

Eet smakelijk!

Combinaties 
Groenten die goed combineren met groene kool zijn o.a.: aardperen, champignons, knoflook, prei, wortel, ui, witte bonen.
Kruiden die goed combineren met groene kool zijn o.a.: komijn, karwij, ras el hanout (Turkse of Marokkaanse winkel te verkrijgen), salie, tijm, rozemarijn.
Smaakmakers die goed combineren met groene kool zijn o.a.: balsamico azijn, mosterd, mierikswortel, oestersaus, groene curry pasta. 

Kooktip 
Kook groene kool kort, want als je het te lang kookt krijg je een nare kooklucht in huis door de zwavelverbindingen die ontstaan, maar ook de verteerbaarheid wordt slechter. 

Bron 
Hanny natuurlijk 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen