Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

dinsdag 24 september 2013

Oogstbericht Moestuin Leyduin: week 39


Prachtig rustig herfstweer vandaag. De tuin begint zelfs al op te drogen na al die nattigheid van vorige week. Dat is fijn wat er moet nodig geschoffeld worden.

Er is nog volop oogst.

Voor iedereen:
-  Bleekselderij
- Aardappel
- Ui 
Radijs
Maïs
- Raapsteel
- Snijbiet

Van de raapsteel is vorige week niet veel geoogst. Deze week dus in de herkansing. Raapsteel groeit in principe weer aan als je het afsnijdt maar omdat we nu al laat in het seizoen zijn mag je bij het oogsten de hele plant uit de grond trekken. Raapsteel kan je het beste zo snel mogelijk eten maar als je de plant met wortel en al in een glas water zet blijft het wat langer goed. Achterin de bedden zijn de plantjes nog het mooist. Dus begin eens achterin het bed te oogsten. Deze raapsteel is in week 34 gezaaid door Tim en dus in vier/vijf weken tot een oogstbaar gewas uitgegroeid. Raapstelen zijn de jonge plantjes van verschillende koolsoorten. Meestal gaat het om chinese kool en meiraap. Bij sommige plantjes zie je het (mei)raapje al zitten.

De maïs zit goed ingepakt in een groen schutblad en daarom is het moeilijk te zien of de plant rijp is of niet. Let erop dat de draden die bovenaan de kolf hangen bruin zijn en voel even of de kolf stevig aanvoelt. Nog een laatste oogsttip: bij de bleekselderij oogst je de hele plant.

Verder is er van de vorige weken nog wat andijvie en spinazie over en wellicht vind je wat oogstbare spruiten. En vergeet de kruiden en de zonnebloemen niet!

Oogst ze en eet smakelijk,

Marga, Erik en tuinteam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten