Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

dinsdag 13 augustus 2013

Oogstbericht Moestuin Leyduin. Week 33.


Weer genoeg reden om deze week te komen oogsten.

Deze week is er:
- tomaat
- sperzieboon
- groen kool of biet
- rode tuinmelde of sla
- courgette (zolang de voorraad strekt)
- kruiden en rucola

Bij de bieten graag de dikke bieten oogsten. Je kan dat zien doordat de bieten een beetje boven de grond komen. Het loof van de biet is lekker als je het even roerbakt.

Sommige mensen blijken in de zomer geen kool te eten. Jammer want de groene kool van Leyduin smaakt prima.Ik heb even gegoogled op "zomers recept groene kool" en dat leverde lekkere recepten op.

Tuinmelde is voor ons een experiment dus we zijn benieuwd wat jullie er van vinden. Over tuinmelde vond ik op de website www.nieuweakker.nl (dat is dus een andere nieuwe akker dan de onze)  de volgende informatie:
De tuinmelde (Atriplex hortensis) is een plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Het is een 1-2 m hoge plant, die wordt gekweekt als bladgroente. Er bestaan groenbladige en donkerroodbladige rassen. De plant kan groeien op bijna alle grondsoorten.
De plant kan in maart tot mei worden gezaaid, waarna er in juli en augustus van geoogst kan worden. Het blad wordt geoogst als de plant 20 cm hoog is. De tuinmelde kan op dezelfde manier als spinazie worden gekookt of rauw aan salades worden toegevoegd. De bladeren smaken spinazie-achtig.

De courgetteplanten beginnen wat minder te geven maar dat mag ook wel als je ziet hoeveel we ervan geoogst hebben.

Op WTG gaan we binnenkort uien en aardappels oogsten en daarna pompoen. Die zijn ook voor Leyduin bestemd. Daar hebben we veel hulp bij nodig. Yolande en Marijke (tuinders op WTG) hebben berekend dat we 7000 pompoenen hebben en we hebben 100 bedden aardappels (x 80 planten is .... aardappels). Binnenkort volgt meer informatie.

En ondertussen zijn we ook al weer met nieuwe aanplant bezig. Boerenkool, herfstandijve, koolrabi, venkel en prei gaan deze en volgende week de grond in.

Veel oogstplezier,
namens alle tuinders, Marga

Geen opmerkingen:

Een reactie posten