Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

dinsdag 6 augustus 2013

Oogstbericht moestuin Leyduin. Week 32


Dag oogstdeelnemers,

Het was een warme week. Gelukkig houden de meeste gewassen die we telen daarvan, zeker als er ook af en toe een buitje valt.

De oogst van deze week:
- sla
- tomaat
- courgette
- snijbiet
- sperzieboon
- savooie kool
- kruiden en rucola

De courgetteplanten draaien op volle toeren. Nadat we ze geplant hadden maakten we ons zorgen en vroegen we ons af of het wel iets zou worden. Eerst waaiden ze kapot, daarna werden ze gezandstraald. Bij WTG hebben we er zoveel dat we er wekelijks zo'n 300 aan de voedselbank kunnen leveren. We oogsten ze voor omdat de planten erg prikken. Niet zo fijn dus als je komt oogsten.

De sperziebonen gaan we vooroogsten omdat ze erg dicht op elkaar staan en aan de planten zowel bonen hangen die al geoogst kunnen worden als bonen die nog een tijdje moeten. Op deze manier willen we een zo hoog mogelijke opbrengst halen. Ik hoop dat er deze week voor iedereen op Leyduin genoeg is. Zo niet dan ben je de volgend week aan de beurt.

De kolen zijn een beetje onze zorgenkindjes. Op WTG werden ze eerst opgegeten door de duiven. Het plaatsen van netten hielp daar tegen maar de netten helpen niet tegen rupsen en aardvlooien waar we ook op Leyduin last van hebben. Er staan daarom helaas geen bedden met mooie gave kolen en de grootte is ook nogal verschillend. Als je voor 1 persoon oogst kies daarom een kleine kool uit, de grotere kolen kunnen dan geoogst worden door mensen met meer oogstaandelen.

En ook deze week weer: veel snijbiet oogsten en de kruiden en de rucola niet vergeten. De rucola is doorgeschoten maar dat heeft geen negatief effect op smaak.

Eet smakelijk, ook namens alle vrijwilligers en zorgvragers die deze week ondanks de hitte weer hard gewerkt hebben,

Marga

Geen opmerkingen:

Een reactie posten