Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

dinsdag 20 augustus 2013

Oogstbericht Moestuin Leyduin: week 34

De oogst van deze week.

- tomaat
- sla
- prei
- sperzieboon
- pronkboon
- melde
- snijbiet
Verder kunnen er ook weer bloemen, kruiden en aardbeien geoogst worden. Op het bord in de schuur vind je daarover informatie of vraag ernaar aan degene die schuurdienst heeft.

Omdat de prei die op Leyduin groeit best nog wat dikker mag worden en op WTG prei in overvloed is, komt de prei deze week van WTG. Dus: prei uit de schuur halen en niet van het land!

De pronkboon is de boon die aan de stokken groeit. Ik snij hem zelf altijd in stukken van 2 à 3 centimeter en kook hem dan net als sperzieboon.

De snijbiet is er nog steeds volop. Deze week geen rode biet maar de nieuwe lichting komt er aan.
Rode biet en snijbiet zijn zusjes. Allebei lid van de ganzevoetfamilie. De stamhouder van alle bieten is de strandbiet, een wilde plant uit het Middellandse Zeegebied. Al voor onze jaartelling ontstonden daaruit als groente gekweekte soorten. Snijbiet wordt in België warmoes genoemd. Een naam die wij alleen nog kennen als straatnaam.
Bij de biet gaat het om de verdikte, vlezige wortel. Bij de snijbiet om het blad en de stengel. Rode biet zaaien we een paar keer per jaar zodat we de oogst kunnen spreiden. Het dunnen en onkruidvrij houden vraagt veel werk. De snijbiet groeit snel, is lekker en makkelijk te bereiden en heeft weinig last van aantastingen. En je kunt er van blijven oogsten als je de buitenste bladeren afsnijdt en het hart van de plant laat staan. Soms gaat dat nog wel mis.Onlangs zag ik iemand een hele snijbiet uittrekken. Verbaasder was ik echter toen ik vorige week zag dat iemand het loof van een rode biet had geoogst (goed eetbaar) en de biet in de grond had laten zitten.  Het leuke van een zelfoogsttuin is dat je veel van elkaar kunt leren. Schroom dus niet om iets te vragen als je iets niet zeker weet.

Op Leyduin zijn de oogsttijden donderdag van 9.00 tot 17.00 en zaterdag van 9.30 tot 12.30. Tuinders, de vrijwilligers die op de tuin werken en de mensen van de schuurdienst willen graag dat iedereen zich daaraan houdt. We leggen graag uit wat je mag oogsten en hoe je dat doet!

Oogst ze en eet smakelijk,
Marga ook namens Erik en alle vrijwilligers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten