Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

maandag 1 oktober 2012

eetbare bloemen

Er zijn veel meer eetbare bloemen dan je denkt.
De bloem van de courgette of oostindische kers kennen de meesten wel. Maar het bloemetje van de grote springbalsemien, de gele blaadjes van een zonnebloem, een afrikaantje?
Ze zien er prachtig uit als garnering van rijst, salade en smaken ook nog lekker.

Hierbij een overzicht van eetbare bloemen die in september/oktober bloeien.

afrikaantje
kruidig, iets bitter
basilicum
basilicum
bieslook, chinese
lichte zachte looksmaak, mooie witte bloempjes
cichorei
iets bitter, fris, lekker in salades
cosmea
?
dropplant = anijsplant
zachtzoet, anijsachtig, lekker in salades en bij fruit
Fuchsia = bellenboom
friszurig
ganzebloem, gele
eet alleen de bloemblaadjes zonder wit. Blancheer de bloemblaadjes enkele seconde en dan in ijswater, daarna in salades.
goudsbloem
kruidig, peperig. Gebruik alleen de bloemblaadjes zonder wit.
hibiscus = Altheastruik
friszurig
hysop
friszurig
kattekruid, wild
zoals ze ruikt
komkommerkruid=borage
eet de hele bloem maar zonder de stekelige kelkblaadjes, smaakt fris, naar komkommer, salades. Ook is 1 blauwe bloem in een glas champagne (of een vergelijkbare “nepper”) erg feestelijk!
koningskaars
?
kromhals
neutrale poederige smaak, mooi in salades door de blauwe bloempjes
leeuwenbek
neutraal, iets bitter
marjolein, div soorten
zoals ze ruikt
munt, div soorten
zoals ze ruikt
oostindische kers
pittig, radijsachtig, lekker in salads, de hele bloem of de blaadjes.
ossetong
neutrale poederige smaak, mooi in salades door de blauwe bloempjes
pimpernel, kleine
zachtfris, komkommerachtig
reuzenbalsemien
neutraal, poederig
rimpelroos en andere rozen
zoet, aromatisch, delicaat. In salades maar ook gesuikerd, rozensuiker, rozenolie, maceraat.
rode klaver
?
saffloer = verfdistel
neutraal en poederig in smaak.
salie, div soorten
kruidig, afhankelijk van de soort salie.
tijm, div soorten
tijm
venkel
venkel
viooltje, driekleurig
zacht, neutraal
zonnebloem
groen, iets bitter. Verwijder wel het onderste (wittige) gedeelte. Je kunt de jonge knoppen koken als Artisjok.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen