Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

maandag 1 oktober 2012

inspirerende stadslandbouwbedrijven

Wil je eens -naast de mooie moestuin Leyduin- een ander stadslandbouwbedrijf bekijken dan kan je bijvoorbeeld naar Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht gaan . Of Caetshage in Culemborg.
Twee heel verschillende bedrijven, maar wat ze delen is dat ze biologische groenten, fruit, bloemen produceren voor de nabijgelegen stad. En dat combineren met sociale functies.

De Moestuin ligt aan de rand van Utrecht vlakbij het voetbalstadion aan een vrij drukke weg.Eenmaal in de tuin merk je daar niets meer van.
Er is een lunchrestaurant en winkel waar groenten, fruit uit de moestuin gebruikt wordt.
In de tuin werken ze met een grote groep zorgcliënten voornamelijk met een psychiatrische achtergrond. De tuinder kan met grote passie vertellen over zijn tuin, hoe prachtig het is om mensen weer op te zien bloeien in de vrije natuur.
Als je een feestje te vieren hebt ben je meer dan welkom. Zittend in de tuin of bij slecht weer in de kas geniet je van biologische drankjes en heerlijke (vegetarische) gerechten. Op deze manier komt er wat extra geld in kas om de teruglopende voorzieningen in de zorg wat te compenseren. www.moestuinutrecht.nl


In stadsboerderij Caetshage die deel uitmaakt van de ecowijk Eva Lanxmeer heerst een andere sfeer; wat minder bedrijfsmatig en meer met de voeten in de klei. De tuinder en zijn vrouw doen daar bijna alles samen; zelfs de groenteplanten worden opgekweekt uit zaad. 'Niet om het geld- Jongerius is veel goedkoper- maar omdat het zo prachtig is uit dat zaadje een plantje te zien groeien' aldus de tuinder. Omdat ze een groot terrein bebouwen en weinig menskracht hebben,doen ze in verhouding veel met machines.
In de tuin werken een paar zorgcliënten met een verstandelijke handicap onder begeleiding van de zorgboerin. Te horen aan het gezang en gebrul heeft ieder het goed naar zijn zin.
Ook is er een grote bloementuin met veel vaste planten, waaronder rozen. Prachtig maar erg veel werk vanwege al het onkruid dat in de planten groeit. Eénjarigen blijken praktischer in onderhoud.
Oogsten doen ze hier zelf om twee redenen. Ze zijn bang dat deelnemers planten beschadigen. maar nog belangrijker; wie zaait moet/mag oogsten. www.caetshage.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten