Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

woensdag 10 juni 2015

Oogstbericht Moestuin Leyduin week 24

Deze week kan het volgende geoogst worden:

-          Koolrabi
-          Snijbiet
-          Lente-ui
-          Sla (rode sla en pluksla)

Vorige week was de snijbiet al aangekondigd maar omdat er zoveel sla was en de snijbiet beter nog even kon doorgroeien heb ik de oogst een week uitgesteld. Deze week dus wel. Voor de zekerheid nog een keer de oogstinstructie. Oogst de grote buitenste bladeren. Laat de binnenste bladeren, het hart, ongemoeid. Dan kan de plant weer aangroeien en kunnen we er als het goed gaat maanden lang van oogsten. En als je meer wilt weten over snijbiet (rassen, hoe het geteeld wordt enz.) en op zoek bent naar recepten, kijk dan op www.snijbiet.nl.

De knol van de koolrabi is het sterk verdikte onderste stengelgedeelte. Je trekt de plant in z’n geheel uit de grond. We hebben paarse en groen-witte. Qua smaak maakt het niet uit. Je kan koolrabi koken, stoven, rauw eten in de salade of in dunne plakjes op een boterham (met kaas) leggen. De knol moet je even schillen. Je kan ook het blad en de bladstengels gebruiken.Okke Amerongen die de site over snijbiet heeft gemaakt heeft ook een website over sla gemaakt. Kijk op www.sla.nl. Wij oogsten deze week een krop rode sla (in z’n geheel uit de grond trekken) en er is nog steeds pluksla (de buitenste grote bladeren oogsten).

Tip voor deze week. Neem een kijkje in de bloementuin! Ga lekker even op het bankje zitten.

Tot ziens,
tuinteam Moestuin Leyduin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten