Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

dinsdag 2 juni 2015

Oogstbericht Moestuin Leyduin. Week 23

Deze week kan het volgende geoogst worden:

-          Bindsla 
-          Pluksla
-          Snijbiet
-          Lente-ui
-          Knoflook

En er is nog een restje meiraap dat op moet. Verder kan er nog volop geoogst worden van de mesclun en de rucola. De bladmosterd is weer aangegroeid dus daar kan ook geplukt worden. Omdat er warme dagen aankomen kan het zijn dat ook de Lollia Bionda sla deze week geoogst moet worden.

Bindsla:  Bindsla heet ook wel Romeinse sla. Bindsla vormt een krop van smalle, rechtopstaande, stevige bladeren met dikke nerven. Oorspronkelijk bond men een touwtje om de bladeren om de krop bij elkaar te houden. Vandaar de naam. Vooral in Zuid-Europa wordt bindsla veel geteeld. Je kan hem rauw eten maar ook stoven als andijvie.
Je oogst bindsla door de krop in z’n geheel uit de grond te trekken.

Pluksla: Niet te bescheiden met de pluksla deze week. Er staat veel. Pluk de buitenste grote bladeren.

Snijbiet: Sommige mensen zijn echte fan van de snijbiet. Anderen weten er niet goed raad mee. Voor die laatsten, kijk op www.snijbiet.nl. Snijbiet is een van de weinige groenten met een eigen website. Terecht. In de NRC van zaterdag 23 mei las ik dat snijbiet bij gezonde groenteonderzoek heel hoog scoort. In België heet snijbiet trouwens warmoes. In Engeland spinach beet.
Als het allemaal goed gaat hebben we vanaf nu weken lang snijbiet. De plant blijft namelijk steeds aangroeien. Oogst daarom alleen de buitenste grote bladeren. De bladstelen zijn rood, wit, groen, oranje of geel. Die stoof, bak of kook je wat langer dan het blad.

Lente-ui en knoflook: helemaal uit de grond trekken. Ook het groene blad gebruiken.

Oogsten op donderdagavond.

Vanaf deze week kan er ook weer op donderdag van 18.30 tot 20.30 geoogst worden. Er is een groep vrijwilligers die daarvoor zorgt. Deze groep wordt graag versterkt. Meld je aan als je zin hebt om op donderdagavond op de tuin te zijn, om schuurdienst te doen of om op de tuin te werken. Regelmatig wordt er gezamenlijk gegeten.

Tot ziens op de tuin!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten