Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

dinsdag 21 oktober 2014

Pastinaak wetenswaardigheidjes

Pastinaak wetenswaardigheidjes

Internationaal heeft de pastinaak een roerige geschiedenis, geliefd door de Engelsen, verguisd door de Fransen - de uitdrukking Des panais betekent Pastinaken! Nietsnutten! Rot op!
In de zestiende eeuw was pastinaak gedegradeerd tot veevoer, men vond niets verfijnder van smaak dan vlees van varkens die gevoerd waren met pastinaak en geroosterd met een vulling van mooie kruiden. In Italie worden varkens die bestemd zijn voor prosciuto credo nog steeds gevoerd met pastinaak.
Amerikanen maken pastinaak met bruine suiker en vruchtensap klaar zodat ze prachtig glaceren en in de Middeleeuwen schreven doktoren pastinaak voor als medicijn tegen allerhande klachten van kiespijn tot gezwollen testikels...

Tips voor voorbereiding van pastinaak
In het algemeen hoef je pastinaak niet te schillen voor bereiding, stukje aan bovenzijde en onderkant eraf snijden en dan koken in gezouten water. Jane Grigson (kookboekenschrijfster) geeft het advies om ze met de bovenkant naar beneden in gezouten water te zetten, zodat het breedste deel onder water staat en de dunnere bovenkant gaar kan stomen. Zelf schil ik ze meestal en wel en kook of stoom ze in stukjes gesneden. Verwerk de pastinaak wel zo snel mogelijk na het oogsten anders worden ze slap.

Bij bereiding van pastinaak is een verrijkend ingrediƫnt zoals boter, room, olijfolie, een mooie jus essentieel, maak het gerecht af met peterselie, bieslook of dragon en de pastinaak komt volledig tot zijn recht.
Ook kun je in een soep van pastinaak nootmuskaat, kaneel en zelfs kerrie toevoegen.

Ook als je pastinaak chips wilt maken in frituur of oven eerst de pastinaak koken en dan verder verwerken, anders worden ze erg taai.

Pastinaak wordt ook wel witte wortel genoemd en is nauw verwant aan de peen, maar dan wel met een geheel eigen smaak.

Groenten die goed combineren met pastinaak zijn o.a.:
Paddestoelen, uien, wortel, pompoen, prei, knolselderij, groene kool.

Kruiden en specerijen die goed combineren met pastinaak zijn o.a.:
foelie, nootmuskaat, rozemarijn, citroentijm, gemberwortel, kaneel, kerrie, komijn, kruidnagel, div. pepers.

Pastinaak combineert ook goed met peulvruchten, aardappels,  rijst, pasta, polenta.

Smaakmakers bij pastinaak zijn:
azijn, citroen, mosterd, oestersaus, sinaasappel, sojasaus.

Ik heb de pastinaak gekookt en daarna gebakken met een uitje, verschillende paddestoelen, wat haverroom erdoor en peterselie erover gesnipperd. Lekker met gekookte beluga linzen en een groene gemengde salade.

Bron: Hanny natuurlijkGeen opmerkingen:

Een reactie posten