Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

dinsdag 3 juni 2014

Oogstbericht Moestuin Leyduin: 5, 6 en 7 juni

Beste deelnemer van Moestuin Leyduin,

Deze week is er:
- koolrabi
- bindsla
- aardbei
- chinese kool
- rucola
- kruidenbosje (takje tijm, dragon , peterselie, bloemetjes van de rucola en gele mosterd, munt, bieslook)

Vorige week hadden we een aantal natte dagen, hemelvaartdag was koud, het weekend was droog en zonnig, voor morgen wordt onweer voorspeld. De planten op het land moeten het allemaal verduren. Ze kunnen niet even in de schaduw gaan staan als het te warm wordt of schuilen voor een heftige bui. In dit soort periodes is het lastig te voorspellen wat en hoeveel er een paar dagen later geoogst kan worden. Als je op de tuin komt kan de oogst dus anders uitvallen dan op de blog staat.

De aardbeien stonden er prachtig bij maar hebben nu toch wat last van het vochtige weer. Hoeveel iedereen mag meenemen is daarom nu nog niet te zeggen. Het zelfde geldt voor de tuinbonen. Vorige week heeft een aantal mensen er al van geoogst. We hopen dat er deze week genoeg is voor iedereen die nog geen tuinbonen gehad heeft.
Sommige koolrabi's zijn gescheurd omdat ze onregelmatig gegroeid zijn. Bij warm weer maken ze een groeispurt, bij koud weer vallen ze weer even stil. Het ziet er niet zo mooi uit, maar ze zijn prima te eten.
Voor iedereen is een chinese kool geplant. Je mag kiezen of je hem deze of volgende week oogst. In een week tijd zal hij zeker nog groter worden maar de kevertjes die er in zitten zullen helaas doorgaan met gaatjes eten in het blad.
De bindsla heeft gelukkig geen last van beestjes en staat er prachtig bij. Oorspronkelijk bond men rond de bladeren een touwtje om de krop bijeen te houden, vandaar de naam. Het blad van bindsla is vrij stug en knappend met dikke nerven. In Zuid-Europa wordt het veel gegeten. Je kan hem zowel rauw als gestoofd eten, net als andijvie.

Vanaf 5 juni is er een groep vrijwilligers die op donderdag avond op de tuin werkt. Omdat de tuin dan toch open is kan er tot 8 uur geoogst worden. We kunnen wel wat extra handen gebruiken, al heb je maar een uurtje, alle hulp is fijn. De gleuf waar de pijp van de beregening in gelegd is moet dichtgegooid worden en omdat er binnenkort weer nieuw plantgoed komt moeten er veel bedden schoongemaakt wordt. En er is ook altijd wel wat te doen bij het fruit of de bloementuin.

Tot ziens op de tuin!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten