Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

zondag 29 juni 2014

Onkruidbestrijding op Leyduin


Op donderdag 26 juni heeft Wouter Woets op verzoek van Marga les gegeven over onkruidbestrijding op Leyduin.
Sleutelwoorden bij de bestrijding van onkruid zijn discipline en continuïteit.
Een heel belangrijk werktuig is de eg. Als vroeg in het voorjaar de eerste zaadjes ontkiemen, is het meteen al tijd om de eg te gebruiken. De bovenste 2 à 3 cm van de grond wordt door elkaar gewoeld zodat de kleine worteltjes bloot komen te liggen en verdrogen. Zolang de grond niet wordt bebouwd moet dat eens in de paar weken herhaald worden. Dat scheelt naderhand enorm met het schoffel- en wiedwerk! Maar ook dat moet je goed bijhouden en als je regelmatig blijft wieden, dan heb je in een half uur een bed gewied.
Ineke heeft op Marktplaats 2 eggen op de kop getikt. Fascinerend gereedschap is het! Al filosoferend bedachten we dat het honderden jaren geduurd moet hebben voordat dit simpele gereedschap - eigenlijk alleen bestaand uit dik ijzerdraad - z'n huidige perfecte eigenschappen heeft gekregen. Op de foto's kan je zien dat Wouter de eg over de grond trekt. Je moet in een flink tempo lopen en dan gaat de eg "dansen". Binnen 10 minuten is een bed voor de komende paar weken weer onkruidvrij gemaakt.

Wouter heeft nog veel meer interessante dingen verteld. Wil je er meer over weten of wil je zelf zien hoe de eg aan het dansen is? Kom langs op de tuin, wie weet tref je een dansende eg!

De foto's zijn van Rick, de tekst van Lenneke.Geen opmerkingen:

Een reactie posten