Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

woensdag 16 oktober 2013

Hartige taart met snijbiet en pompoen


Ik ben een fan van de kookstijl van Ottolenghi en Tamimi, lekker veel groenten en veel kruiden en specerijen, de mogelijkheden zijn zo groot als je eenmaal deze manier van koken hebt ontdekt.
Onderstaand recept is een eigen variatie van een recept uit 'Het Kookbook' nl. aardperentaart met snijbiet. Ik heb hier een eigen draai aan gegeven, want in Jeruzalem is men blijkbaar helemaal verzot op snijbiet, onze favoriet is het niet, maar het heeft prachtige kleuren en de voedingswaarde is hoog, dus ik blijf ermee experimenteren want de tuin blijft maar nieuwe snijbiet opleveren. 

Ik ben dit keer ook aan het experimenteren geweest met een andere manier van korstdeeg maken, nl. met volkoren speltmeel en speltbloem en kokosolie als vet, het resultaat was heerlijk.
* Kokosolie is op kamertemperatuur gestold, boven de 24 graden wordt het vloeibaar.

Ingrediƫnten:

Voor de snelle variant kies je een kant-en-klaar product voor deeg voor hartige taart en volg je de instructies op de verpakking. 

Korstdeeg:

125 gr. speltmeel
175 gr. speltbloem
170 gr. kokosolie
1/2 tl.zout
50 ml. koud water

Doe de meelsoorten met het zout in een kom en voeg de kokosolie toe. Meng door elkaar tot het een kruimelig geheel is, oppassen dat je het niet echt gaat kneden, het moet echt kruimelig zijn.
Voeg het koude water toe en kneed kort tot het een bal vormt, dan meteen de bal deeg in folie wikkelen en in de koelkast leggen voor ongeveer 2 uur. 
Je kunt dit deeg ook eerder maken en maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren of een maand in de vriezer.

Vet een springvorm in met olie.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad, tot een ronde lap die iets groter is den de springvorm met opstaande rand. 
Bekleed de vorm met het deeg en prik de bodem meermaals in met een vork.
Zet in de koelkast voor minimaal 30 minuten.

Verwarm de oven tot 170 gr. C.
Knip een cirkel van bakpapier zodat je de bodem en de zijkanten van de springvorm hiermee kunt bekleden. 
Vul de vorm met steunvulling en bak gedurende 25 minuten. 
Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak het deeg nog 15 -20 minuten tot het lichtbruin en gaar is. 
Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen.

Vulling:

850 gr. pompoen (ong. 1 middenmaat Hokkaido)
275 gr. snijbiet (of combinatie van snijbiet en spinazie, of alleen spinazie)
100 gr. hazelnoten
40 gr. gedroogde paddestoelen (cepes en boleten)
2 el. dragonblad
nootmuskaat
3 eieren
200 ml slagroom
zout en peper
(kokos)olie

Bereiding:

Rooster de hazelnoten in de oven bij 180 g. C 10 minuten, haal uit de oven, laat afkoelen, verwijder de bruine velletjes en hak grof.
Kook 100 ml water en schenk dit bij de gedroogde paddestoelen, zodat deze kunnen weken.
Was de pompoen, snij doormidden en verwijder pitten en draden.
Snij de pompoen in blokjes van 2 x 2 cm en kook deze ongeveer 10 minuten in wat water met zout. Giet af en laat afkoelen.
Was de snijbiet (en/of spinazie), snij het grof.
Haal de paddestoelen uit het weekwater (dit kun je gebruiken in een bouillon bijv.)) en snij ze grof.
Verhit een el. (kokos)olie in een ruime koekenpan en bak hierin de snijbiet (en/of spinazie) kort op hoog vuur (ong. 2 minuten), voeg de paddestoelen toe en bak nog een minuut mee.
Voeg de dragon en  nootmuskaat naar smaak toe en maak af met zout en peper.
Klop de slagroom samen met de eieren en zout en peper door elkaar. 
Verdeel het grootste deel van de pompoenblokjes over de deegbodem, doe het snijbiet -paddestoelmengsel erbij, leg de laatste pompoenblokjes erop en schenk het ei-slagroommengsel erover. 

Zet de taart in een warme oven (170 gr. C) en bak 15 minuten.
Bedek de bovenkant met aluminiumfolie (als je een hete luchtoven hebt, kun je er het beste iets hittebestendigs opleggen zodat het alufolie er niet af waait) en bak nog 30 minuten. 
Neem de taart uit de oven, laat iets afkoelen en haal uit de vorm. 
Deze taart smaakt zowel heet als lauw erg lekker.

Eet smakelijk!

Bron Hanny natuurlijk

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen