Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

zondag 26 mei 2013

Voortgang van het Leifruit projectOnder deskundig oog

Er is tot nu toe een bedrag van € 990,00 binnengekomen.
Hiermee kunnen we al aardig wat realiseren.
We hebben eikenhouten planken aangekocht die nu door André – één van onze zeer gewaardeerde vrijwilligers –  in latjes voor het rekwerk aan de muur worden verzaagd: zo’n 350/400 latjes, een hele klus.Ivana en Ineke zijn samen met Peter de Jong en Fred v.d. Hengst van het Manpad een middagje op stap geweest naar Ochten in de Betuwe om leifruit te gaan bekijken.

3 van deze waaiervormen

Er zijn 5 grote leivormen van verschillende rassen uitgekozen die ze voor ons reserveren. Het zijn allemaal peren: 2 waaiervormen zijn comtesse d paris, 1 waaiervorm is de bon louise d averanches, een vierarmige vorm is de beurre perpetuel en een driearmige vorm de bergamotted.  
Op de rest van de muur gaan we zogenaamde snoertjes zetten, die we zelf in een door ons gekozen vorm kunnen laten groeien. Snoertjes zijn geënte  stammetjes van 1 á 2 jaar oud die je nog kan leiden in de vorm die je hebben wilt.
Dit alles zal in november pas overgeplant kunnen worden.Deze mooie vierarmige vorm is ook aangekocht
om midden op de lange muur te plaatsen.
Dit is de beurre perpetuel

In de loop van de zomer gaan we het latwerk aan de muur bevestigen en daarna moet er nog een strook grond voor de muur afgegraven/onkruid vrij en met nieuwe aarde gevuld worden.
Dit is een vorm van leipeer die wij  zelf willen gaan opkweken van snoertjes tussen de grotere vormen die al aangekocht zijn.


U ziet er is al heel wat in werking gezet en aangeschaft, maar we zijn er nog niet.

       Donaties blijven dus van harte welkomGeen opmerkingen:

Een reactie posten