Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

donderdag 23 mei 2013

Deze week kunnen er raapsteeltjes geoogst worden.
Hier een recept van Hanny:


Raapsteeltjes zijn echte lentebodes, al zou je het aan het weer op dit moment niet zeggen. Ze zijn het loof van meiknolletjes en hebben een licht peperige en beetje pittige smaak, eventueel kun je recepten met raapsteeltjes ook vervangen door spinazie of rucola, of een combinatie van deze.

Verwerk de raapsteeltjes zo snel mogelijk na het oogsten, dan zijn ze nog lekker knapperig . Als ze geoogst zijn met de worteltjes er nog aan, kun je ze in een pot met een laagje water koel wegzetten, op deze manier zijn ze nog maximaal 2 dagen houdbaar.

Raapstelen zijn lekker in een salade met een kaassoort naar keuze, ze combineren goed met veel soorten kaas, van geitenkaas, ricotta tot oude boerenkaas en een dressing met mosterd.

Een andere mogelijke bereiding is in de vorm van een tortilla:

Tortilla met raapsteeltjes

Ingrediƫnten voor 4 personen
150 gr. raapstelen                              50 gram (spelt)meel
2 sjalotjes gesnipperd                        4 eieren
1 teen knoflook fijngehakt                  2 eetlepels (soja)melk           
3 eetlepels olijfolie                              50 gram geraspte (geiten)kaas
handje gehakte kruiden naar keuze bv. bladpeterselie, munt, bieslook, kervel of brandneteltoppen.
zout en peper naar smaak

Bereidingswijze
Verhit de oven tot 160 graden C.
Snij de wortels weg.
Was de steeltjes in ruim koud water en laat ze uitlekken of droog ze in de slacentrifuge en snij ze fijn.
Fruit de sjalotjes en knoflook in 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
Bak de raapstelen kort mee.
Laat het geheel afkoelen.
Van meel, eieren, melk en 1 eetlepel olijfolie een stevig beslag maken.
Schep de kaas, kruiden en peper en zout erdoor, en voeg het raapstelenmengsel toe.
Neem een ruime schaal en vet deze in, giet het beslag erin en laat gaar worden in de oven.
Na ongeveer 10 - 15 minuten is de tortilla klaar om geserveerd te worden.
Eet smakelijk!

Tips
Lekker in combinatie met bijvoorbeeld een aardappelsalade.
Groenten die goed combineren met raapstelen zijn bospeen, champignons, kropsla, radijs en venkel.

Bron
Hanny natuurlijk

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen