Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

zondag 26 mei 2013

Oogsten hoe doe je dat

Het oogstseizoen is weer begonnen. Het is een drukte van belang op de zaterdagen op Leyduin met oude en nieuwe deelnemers. We proberen zoveel mogelijk om de nieuwelingen wegwijs te maken en te instrueren over de manier van oogsten van de diverse gewassen.
Toch merken we dat er niet altijd geoogst wordt op de manier zoals wij het graag zien! Vandaar dat we oogstlessen gaan publiceren op de blog.
Hier is oogstles numero 1:


OOGSTLES NR 1De bieslook bloeit. Van bieslook kan je ook de bloemetjes eten.

Net als bij de rucola zagen we dat er hele planten waren afgesneden. Dat oogst wel makkelijk maar is niet de bedoeling! Het duurt heel lang voordat de plant weer uitgroeit. Wat je doet bij bieslook: Je pakt een bosje steeltjes aan de rand van de plant, maximaal een zesde van de hele plant maar liever minder en snijdt die af. Dat is voldoende en dan kunnen we het hele jaar door van de planten blijven oogsten.      Bieslook zal in het vervolg niet meer op de oogstlijst staan. Heb je
      stengeltjes nodig, dan kan je die afsnijden. Maar alleen als er
      voldoende overblijft voor de andere deelnemers!
      Bij twijfel: vraag het aan wie de schuurdienst heeft.Radijsjes

Radijsjes trek je aan het loof uit de grond. Check voordat je dat doet of het knolletje al groot genoeg is door wat aarde weg te vegen. Zo niet: lekker door laten groeien! We zagen wat uitgetrokken kleine knolletjes liggen, die groeien niet meer door…

RaapsteeltjesWe zien dat de raapsteeltjes afgesneden worden. Dat kan….maar het is slimmer om ze met wortel en al uit de grond te trekken. Daar is maar weinig kracht voor nodig. Raapsteeltjes blijven langer vers als je ze met wortel en al oogst. Je kan ze zelfs in een potje met water zetten.

Rucola

Op deze foto zie de de rucolaplant. We zagen tot onze schrik dat van een aantal planten alle blaadjes afgesneden waren! Het duurt dan heel lang voordat de rucola opnieuw uitgroeit. Net zoals bij bieslook is het de bedoeling dat je van een plant een bosje blaadjes afsnijdt van de buitenlant. De binnenkant laten staan! Daar zijn de blaadjes nog klein, die mogen doorgroeien. Vanuit het hart van de plant komen er telkens nieuwe blaadjes bij. 
Bosuitjes


Bosuitjes trek je ook aan het loof uit de grond, dat is wat harder trekken dan bij radijsjes, maar het gaat best. Nu lijkt het alsof het uitje rot is, maar….dat is niet zo. Het oude uitje zit er alleen nog omheen. Wat je doet: je schuift het van boven richting wortel naar beneden et voila: daar is de mooie witte bosui.


1 opmerking:

  1. Raapstelen groeien weer terug als je ze (niet te kort) afknipt of -snijdt. Ik heb er wat in de tuin staan en kan er zo een heel seizoen van genieten. Best logisch dus dat het afgeknipt wordt. Dat het jullie voorkeur niet geniet omdat jullie andere plannen met de grond hebben kan natuurlijk heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen