Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

dinsdag 26 mei 2015

Oogstbericht week 22: Moestuin Leyduin

Kom oogsten deze week (28, 29 en 30 mei)!  Het bladvak (waar de sla, andijvie en snijbiet staat) wordt steeds voller. Daar moet nodig geoogst worden zodat er plaats komt voor de plantjes die volgende week arriveren.

Er kan het volgende geoogst worden:
-          Andijvie
-          Pluksla
-          Een krop sla
-          Meiraap
-          Lente-uitjes
-          Rucola en de kruiden waar een vlaggetje bij staat

Oogstinstructies:

Pluksla: De buitenste grote bladeren plukken (dus niet snijden). Deze sla groeit vanuit het hart. Je kan daar de kleine blaadjes zien zitten. Die dus niet oogsten, dan kunnen ze lekker door groeien. We hebben drie soorten: rode, groene en gele. Samen maakt het een prachtige salade.

Andijvie en de krop sla: In z’n geheel uit de grond trekken. Ik weet nog niet welke soort sla we gaan oogsten. Het wordt bindsla, lolla bionda of little gem. Bindsla is een stevige slasoort. Je kan het rauw eten maar ook als stoofgroente. Little gem is het kleine broertje van bindsla.

Lente-uitjes: in z’n geheel uit de grond trekken. Vorig jaar zag ik dat sommige mensen het groene blad afsneden en op het land lieten liggen. Jammer. Je kan de hele plant eten. Dus van top tot teen snijden en rauw door de sla of lekker fruiten met de meiraap en andijvie.

Meiraap: Zoek weer de grootste. Het blad kan je ook eten.

Op het land zal iemand van de schuurdienst zijn. Ze zijn er om te helpen en uitleg te geven. Maak daar gebruik van. 

Tot ziens op de tuin, 
tuinteam Moestuin Leyduin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten