Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

dinsdag 19 mei 2015

Oogstbericht Leyduin, week 21

Deze week kan het volgende geoogst worden:
- andijvie
- meiraap
- verse knoflook
- rucola
- de laatste raapsteel

Oogstinstructies:
Meiraap: Er zijn verschillende rassen meiraap. Op Leyduin hebben we de Milanese Roodkop. Het rode (eigenlijk paarse) gedeelte komt een beetje boven de grond. Kies bij het oogsten de grote raapjes. De kleinere kunnen dan nog een weekje doorgroeien. Raapjes kan je rauw eten maar ik vind het lekker om ze even te bakken en dan te stoven. Schillen hoeft niet. Het blad kan je mee stoven.

Andijvie: De kroppen achterin het bed zijn het grootst. Trek de plant in zijn geheel uit de grond. De wortels snij of draai je daarna af. 

Verse knoflook: Net als vorige week ook deze week verse knoflook. Met een schepje uit de grond halen.

Raapsteel: De hele plant uit de grond trekken.

Rucola: Afsnijden. Voor de liefhebber is er ook nog een beetje bladmosterd (rood en groen) en Aziatische mesclun. Ook deze gewassen afsnijden.

Let op: In de kruidencirkel alleen de kruiden oogsten waar een vlaggetje bij staat. Oogst kleine hoeveelheden. Snijd of pluk een paar blaadjes van een plant dan kan de plant weer aangroeien en kunnen we er lang van genieten.

En tenslotte een theatertip: Vorig jaar zijn we met een aantal Nieuwe Akkeraars naar de theatervoorstelling Mansholt, over een politicus op drift en een boer in nood geweest. Zeer de moeite waard. De voorstelling wordt van 28 t/m 31 mei gespeeld in Hoofddorp bij Akkerbouwbedrijf Blom. Meer informatie vind je op: www.mansholt-theater.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten