Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

dinsdag 12 mei 2015

Oogstbericht Leyduin, 15 en 16 mei

Beste deelnemer,

Deze week kan er op vrijdag 15 mei van 1 tot 4 en zaterdag 16 mei van 9.30 tot 15.00 geoogst worden.

Er is deze week:
- verse knoflook
- bladmosterd (paars en groengeel)
- Aziatische mesclun
- raapsteel
- spinazie
- rucola
- bieslook en bieslookbloemen


Bladmosterd kan je tot een grote plant uit laten groeien maar ook al jong oogsten. Dat laatste doen wij. Bladmosterd wordt in de Himalaya regio van India al 5000 jaar geteeld. In veel landen wordt het regelmatig gegeten. Je kan het rauw eten maar ook bereiden als spinazie. Het heeft een pittige smaak.

Aziatische mesclun is een mengsel van jong te oogsten bladgewassen. Net als bladmosterd heeft het een pittige smaak. Je kan het mengen met spinazieblaadjes en als je er dan ook nog de eetbare bloemen van de bieslook bij doet heb je een prachtige salade.
Zowel de bladmosterd als de Aziatische mesclun als de rucola snij je af in een bundeltje. We oogsten aaneensluitend in de rij. Je begint waar je voorganger is gestopt met oogsten. Je snijdt net boven het hart van de plantjes. Op die manier kan het gewas weer aangroeien. Op het bord in de schuur kan je lezen hoeveel er geoogst kan worden. Daar staat ook een voorbeeld.

Omdat verse knoflook in de winkel moeilijk te krijgen is oogsten we een deel van de knoflook vers. De rest laten we doorgroeien tot een bol. Verse knoflook is frisser van smaak dan gedroogde knoflook. We hebben de knoflook in oktober ongeveer 9 centimeter diep in de grond gestopt zodat een vorstperiode geen probleem zou zijn. Bij het bed leggen we een schepje zodat je de knoflook makkelijk uit de grond kan krijgen.

De raapsteel trek je in z'n geheel uit de grond. De raapsteel van vorige week was wat taai maar goed geroerbakt (met verse knoflook) toch goed te eten. We oogsten deze week van een nieuw bed. Het bed waarvan vorige week geoogst is mag ook leeg.

De spinazie gaan we volgende week wegschoffelen omdat bijna alle planten nu doorschieten. Je mag zelf weten hoe je het deze week oogst: losse blaadjes of de hele plant.

Bij de bieslook niet de hele plant wegsnijden maar een aantal blaadjes per plant. De bloemen zijn als ze open zijn goed eetbaar.


Tot ziens op de tuin,
Tuinteam Leyduin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten