Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

maandag 15 september 2014

Kookdemo/proeverij tijdens open Monumentendag 13 september 2014

Wat was het leuk om 'live' te koken op Leyduin, het weer speelde goed mee en hoe fijn is het om direct feedback te krijgen op mijn gerechten. Ik heb er enorm van genoten, kijk uit naar een volgende keer en hoop dat er ook af en toe reacties komen op de recepten die ik op het blog plaats.
De groenten die met zoveel aandacht en liefde geteeld worden op de tuinen verdienen in mijn ogen ook recepten die met dezelfde kwaliteiten zijn gemaakt, daarom ben ik er geen fan van om recepten te kopiëren uit andere bronnen, iedereen kan in mijn ogen makkelijk zelf ook even op google zoeken naar inspiratie.

Groenlof informatie:
De plant vormt een vrij grote, langwerpige, gesloten krop met een toegespitste punt. Het lijkt een beetje op Chinese kool of Romeinse sla. Groenlof kan wel 2 kg zwaar worden. Deze krop is groen aan de buitenkant en lichtgeel van binnen. Verwijder de buitenste (lelijke) bladeren. Groenlof eet je zowel rauw als gekookt, bijvoorbeeld als stamppot of in een gemengde groene salade. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in, het is behoorlijk bitter.
Vers geoogste groenlof blijft enige tijd goed in de koelkast. 

Op verzoek van velen afgelopen zaterdag, hier als eerste het recept voor de groenlof gevuld met humus van rode biet.

Gevulde groenlofrolletjes met bietenhumus
Gevulde groenlofrolletjes
Ingrediënten
groenlof
100 gr rauwe kikkererwten (of 200 gr uit pot of blik)
stukje kombu
2 - 3 bietjes
3 el tahin
1 teen knoflook fijngesneden
sap van ½ citroen
1 el shoyu (sojasaus)
optioneel: 2 umeboshi pruimen (ontpit) - zo niet dan iets meer shoyu toevoegen
1/4 tl komijnzaad gemalen
100 gr pecannoten gehakt

Bereiding avond van te voren:
Zet de rauwe kikkererwten in de week in koud water.

Bereiding dag zelf:
Kook, stoom of rooster de bieten tot ze gaar zijn, afhankelijk van de grootte ongeveer 30 minuten. Hou de bieten wel heel zodat de smaak goed behouden blijft.
Kook de kikkererwten in schoon water met stukje kombu tot ze gaar zijn, ongeveer 45 minuten.
Breng een grote pan water aan de kook, voeg als het kookt een schep zout toe en blancheer de groenlofbladen door ze in het kokende water te doen en eruit te scheppen als het water weer gaat koken. De donkere bladen kunnen iets langer in het water blijven dan het lichtere binnenste blad.
Droog de bladen tussen keukenpapier.
Doe alle ingrediënten behalve het groenlof en de pecannoten in een keukenmachine en pureer.
Controleer de smaak, voeg eventueel nog wat zout of citroensap toe.
Als de massa te droog is kun je wat kookvocht van de kikkererwten of een scheut olijfolie toevoegen.
Meng er de gehakte pecannoten door.
Snij de bladen groenlof in de gewenste grootte.
Leg groenlof neer, doe er een schep bietenhumus op en rol op, zijkanten naar binnen en dan oprollen.
Eet smakelijk!

Tips/variaties:
- Je kunt de humus ook met een staafmixer pureren.
- Humus kun je maken van alle soorten peulvruchten, dus heb je geen kikkererwten in huis maar bijvoorbeeld wel witte bonen, gebruik deze dan.
- In plaats van biet, kun je ook kiezen voor wortel, paprika of bijvoorbeeld pompoen. Het leuke van humus zelf maken is dat het zo makkelijk is en dat je eigenlijk een wereld aan mogelijkheden hebt. Specerijen, kruiden, peulvruchten,  kies wat je lekker vindt en varieer :)

Umeboshi info:
Dit ingrediënt heb ik leren kennen tijdens het onderdeel macrobiotisch koken van mijn koksopleidingen. Het is een kostbaar ingrediënt maar volgens de Japanse inzichten is het meer een medicijn dan een voedingsmiddel:
Umeboshi is een Japanse pruim die in zeezout wordt ingelegd en daarna gedurende 3 à 4 dagen tijdens de heetste zomerdagen gedroogd wordt. Na dit drogen wordt de ume-pruim nogmaals ingelegd met shiso-blad (deze geeft de rode kleur aan umeboshi).* De Ume-pruim is eigenlijk meer een abrikoos 
* bevordering van opname van calcium en andere mineralen
* ontzurende werking o.a. van melkzuur in de spieren
* ontgiften
* bevorderen van de spijsvertering
* helpt tegen misselijkheid en bij reisziekte

Eet smakelijk!
Bron: Hanny natuurlijk


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen