Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

woensdag 6 augustus 2014

Oogstbericht Moestuin Leyduin: 7, 8 en 9 augustus

Beste deelnemer,

Ik was twee weken op vakantie en bij terugkomst erg verrast hoe hard alles in de tussentijd gegroeid is. Toen ik wegging zag ik de eerste pompoenen op het land liggen. Kleine, gele bolletjes. Nu zijn het al echte knoeperds die zelfs al organje beginnen te kleuren. En de maïs heeft ineens al grote kolven.  Fijn om de verhalen te horen over de rijke oogst van de afgelopen weken en om te zien hoe mooi de tuin er bij ligt dankzij al die mensen die weer veel werk verzet hebben.

De oogst van deze week:
- uien (rode en gele)
- roodlof
- sperziebonen en pronkbonen
- bieten
- courgettes
- zapalitto (kleine pompoen), patisson, komkommer
- tomaten
- snijbiet
- Nieuw Zeelandse spinazie

Roodlof wordt ook wel rode sla genoemd. Het heeft een wat bitter smaak en is verwant aan witlof. Je kan het als sla eten maar ook kort even stoven.

De patissonplanten staan er mooi bij maar geven nog niet zo veel oogst. Dat kan nog komen want als het goed gaat kan er tot in oktober van geoogst worden. Patisson is familie van de pompoen, courgette en de komkommer. De patisson wordt soms ook wel tulbandpompoen genoemd en werd vroeger al geteeld in kasteeltuinen.

Ter herinnering: Op 30 augustus vieren we ons oogstfeest op Leyduin. Zet het in je agenda. Wil je helpen, een activiteit organiseren, een bijdrage leveren, laat het even weten. Volgende week volgt de uitnodiging.

En alvast een waarschuwing Op 16 augustus (dus volgende week zaterdag) zijn de spoorwegovergangen weer dicht wegens werkzaamheden. De tuin is dan alleen via de Vogelenzangseweg bereikbaar.

Tot op de tuin,
Marga

Geen opmerkingen:

Een reactie posten