Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

zaterdag 9 augustus 2014

Lasagne van koolrabi, ronde courgette en tomaat

Deze week weer een rijke oogst van de tuin. Van Marga (de tuinder) heb ik begrepen dat er een aantal deelnemers zijn die niet goed weten wat te doen met koolrabi, daarom zet ik deze mooie groente vandaag maar even in het zonnetje. Onderstaand wat algemene informatie en daarna een recept wat ik gemaakt heb, een eenvoudige groentelasagna die er best feestelijk uitziet en lekker de smaak van de verschillende groenten in zijn waarde laat.

Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur. Onder de schil zijn beide variƫteiten wit-geel van kleur. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is wat pittiger. Rauwe koolrabi smaakt selderij-achtig. Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Koolrabi heeft een laag energetische waarde, is rijk aan vitamine C en vezels en is bovendien een bron van kalium.

HOE BEWAAR IK KOOLRABI?
Koolrabi is gevoelig voor uitdrogen. Op een koele plaats, liefst in de koelkast, is koolrabi enkele dagen houdbaar. Aangesneden knollen zijn (verpakt in vershoudfolie of aluminiumfolie) nog enkele dagen in de koelkast houdbaar.

WAT KAN IK MET KOOLRABI?
reepjes in salade met appel en hazelnoten
koken met blokjes winterwortel
in zijn geheel koken, uithollen, vullen met ham en champignons en 20 min. in de oven
in salade met peer en rozijnen
in reepjes rauw met een dipsausje
in soepen
vullen met rijst of gehakt
roerbakken
stomen
grillen of bakken

BEREIDEN
Snij voor gebruik de stengels van de knollen. Schil de knollen, snij ze in plakken en vervolgens in blokjes of repen Je kunt koolrabi ook raspen voor gebruik in salades.


BEREIDINGSTIJDEN KOOLRABI: 
Koken: 10-13 minuten
Stoven: ca. 15 minuten
Magnetron: 3-4 minuten
Smoren: ca. 15 minuten


Recept Lasagne van koolrabi, ronde courgette en tomaat

Ingrediƫnten:
1 koolrabi
1 ronde courgette
2 tomaten
50 gr feta
Parmezaanse kaas (klein stukje optioneel)
Pesto
zonnebloemolie
peper en zout naar smaak

Werkwijze:
Schil de koolrabi dun en snij dwars in plakken, ongeveer ½ cm dikte
Was en snij de courgette in even dikke plakken als de koolrabi
Bestrijk de plakken koolrabi en courgette dun met zonnebloemolie
Verwarm een grilpan (als je die niet hebt geen probleem dan gebruik je een koekenpan) en bak de plakken courgette en koolrabi tot ze beetgaar zijn.
Snij de tomaten in plakken.
Maak torentjes, plak koolrabi met beetje pesto erop en wat peper uit de molen, daarop plak courgette, plak tomaat, beetje pesto, wat stukjes feta naast de tomaat en weer koolrabi, courgette en tomaat.
Bovenop wat pesto, stukjes feta en eventueel wat Parmezaanze kaas erop.
Oven verwarmen op 160 graden C. en ongeveer 10 minuten in ingevette ovenschaal laten verwarmen.

Eet smakelijk!


Bron: Hanny natuurlijk

1 opmerking:

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site mytaste.be . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.mytaste.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen