Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

woensdag 11 december 2013

Artikel Duinwaterleiding 160 jaar door Ton Apon



Onderstaand een artikel, geschreven door onze huisfotograaf Ton Apon, over het 160-jarig bestaan van de Duinwaterleiding die zijn oorsprong heeft op Landgoed Leyduin, en de parallellen die gelegd kunnen worden met Moestuin Leyduin.



DUINWATERLEIDING 160 JAAR



Leyduin: Over zuiver drinkwater en zuivere groenten


Inleiding

Dit jaar op 12 december is het 160 jaar geleden dat de eerste emmers duinwater voor één cent per emmer werden verkocht bij de Willemspoort, thans Haarlemmerpoort, in Amsterdam.Een toevallig gelezen artikel in het tijdschrift Ons Amsterdam van november 1978 over het 125-jarig bestaan, bracht mij bij het aanstaande jubileum in dit jaar. De oorsprong van de duinwaterleiding ligt in de met elkaar verweven gebieden van de huizen Manpad en Leyduin. Onlangs is een deel van dit historisch grondgebied in gebruik genomen door stichting De Nieuwe Akker die er een biologische zelfoogst-tuin is gestart, Moestuin Leyduin. De stichting is op haar beurt hiertoe in staat gesteld door Landschap Noord-Holland, eigenaar van de betreffende grond. Verschillende parallellen tussen beide initiatieven bieden mij een interessante aanleiding om aan dit jubileum aandacht te besteden. Lees meer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten