Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

maandag 3 december 2012

stadslandbouw- van dak tot spoorterrein

Inmiddels al weer paar maanden bezig met de opleiding stadslandbouw aan de Warmonderhof in Dronten.
en het wordt steeds duidelijker; stadslandbouw kent zeer verschillende verschijningsvormen.

Of en het gaat om een buurtmoestuin in een achterstandswijk, een moestuin op het dak van een restaurant of groenten telen op een oud spoorterrein. Het zijn allemaal inspirerende initiatieven van mensen die groenten telen weer dichter bij de stad, naar de mensen willen brengen. En dat vaak combineren met idealen rondom duurzaamheid of maatschappelijke cohesie.
Ik denk dat de kracht van stadslandbouw juist is dat al deze initiatieven elkaar aanvullen en zo de zelfvoorzienende steden steeds een stapje dichter bij brengen.

Leuke sites om de diversiteit van stadslandbouw te zien;
Dakboerin.nl 
Dakboerin ontwerpt groentetuinen op daken in met name stedelijke gebieden. Ze legt ze vervolgens aan en onderhoudt ze, indien gewenst. De oogst wordt direct gegeten in de bedrijfskantine, restaurant, schoolmenza of thuis onder eigen dak. Van dak naar bord! Een daktuinderij heeft alle voordelen van een regulier groendak: isolatie, regenwaterafvang, leefruimte voor insecten en vogels, maar daarbij ook gezonde eetbare (lekkere!) producten.
uitjeeigenstad.nl 
Boodschappen doen of lekker eten terwijl de boer binnenloopt met een nieuwe lading spinazie, broccoli en aardbeien. Verbouwd op een steenworp afstand van je eigen huis. Op het land scharrelen kippen en in de loods worden tilapia en meerval gekweekt. Dat is stadslandbouw en is deze zomer werkelijkheid geworden in Rotterdam, bij het Marconiplein

I can change the world with my two hands.nl 
Buurtbewoners bewerken er het stadse land om er van te eten, en te leren. Wroetend in de aarde delen ze kennis, maken ze fouten, leren ze de natuur kennen. Er zijn elf individuele tuintjes, in het midden ligt de grote centrale tuin. 
De oogst van de centrale tuin is bestemd voor de winkel, A tribute to the whole earth
I CAN CHANGE THE WORLD WITH MY TWO HANDS is een project van kunstenaar Natascha Hagenbeek, die er om de hoek woont en de centrale tuin beheert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten