Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

vrijdag 24 augustus 2012

Snijbiet recepten

Aangezien snijbiet niet zo'n bekende groente is, hier wat recepten ter inspiratie.
Zowel het blad als de stengel kan gegeten worden.
Het blad is klaar als het geslonken is, de stengel heeft wat meer tijd nodig.
Dus eerst de stengel erbij en het blad pas op het laatst.


Recepten van Smulweb
Pasta Bietole (snijbiet) uit Italië  
wereldeters heeft dit recept op 29 februari 2012 toegevoegd. Dit recept is 1.095 keer bekeken. en staat in 1 kookgroep.
Lekker snel en zeer geschikt voor kinderen. In plaats van de snijbiet kun je natuurlijk ook spinazie gebruiken. Doe net als het boek Wereldeters. Vertel je kinderen tijdens de maaltijd leuke weetjes over Italië. Bijvoorbeeld het verhaal van de machtige Julius Caesar die de maand juli naar zichzelf heeft genoemd; of over de paus die in Rome zijn eigen staatje heeft; of over de Italiaanse maffia, enz. http://www.wereldeters.nl
  
Ingrediënten voor 4 personen
Pasta (naar keuze)                 1 ui
2 stronken snijbiet                Grof gemalen Parmezaanse kaas
2 tenen knoflook                     Extra Vierge olijfolie
peper en zout


Bereidingswijze
Breng water aan de kook voor de pasta.
Was de snijbiet en snij in stukken. Kook de pasta in een hoge pan met ruime hoeveelheid kokend water. Doe er zout en een scheutje olijfolie bij. Bak in een ruime pan op hoog vuur knoflook en gesnipperd uitje goudbruin. Doe er dan de snijbiet bij en peper en zout. Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas in grove stukken.
Giet pasta af en bak kort mee met de gebakken snijbiet. Voeg vlak voor het serveren flink wat extra vergine olijfolie toe. Maak af met Parmezaanse kaas.


Risotto met snijbiet

menge161 heeft dit recept op 18 juli 2005 toegevoegd. Dit recept is 12.339 keer bekeken, 31 x bewaard
Risotto met lekker malse snijbiet. Als dat er niet is dan kan dit gerecht ook worden gemaakt met het loof van de rode biet. Bron: Lorenza de′ Medici
Ingrediënten voor 4 personen
600 gram risottorijst                                       olijfolie
1,5 liter vleesbouillon                                      600 gram snijbietbladeren
1 ui                                                                 fijngehakte bladpeterselie
1 teentje knoflook                                          100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
2 ansjovisfilets in olie, uitgelekt                      zout&peper uit de molen                   
6 gedroogde paddestoelen (geweekt in warm water)           
            

Bereidingswijze
Hak de uitgeknepen paddestoelen, ansjovis, ui en knoflook fijn. Breng de bouillon aan de kook en houd warm.
De olijfolie in een casserole verhitten en het fijngehakte paddestoelenmengsel hierin 5 minuten zachtjes bakken. Roer dan de rijst erdoorheen en zorg dat alle rijstkorrels glanzen van de olijfolie. Voeg de snijbiet toe. Doe dan een soeplepel bouillon erbij zodat de rijst net bedekt is en roer goed om. Zodra de rijst de bouillon heeft opgenomen, opnieuw een soeplepel bouillon toevoegen. Na elke toevoeging goed roeren. De rijst mag niet droogkoken. 20 minuten na de eerste toevoeging van bouillon de pan van het vuur nemen. Een scheut olijfolie, de peterselie en de Parmezaanse kaas erdoor roeren en op smaak brengen met zout&peper. Deksel op de pan leggen en een minuutje of wat laten rusten.
Schep de risotto op een dienschaal en dien op.


krokante snijbiet

alinda_c heeft dit recept op 30 oktober 2001 toegevoegd. Dit recept is 1.866 keer bekeken, 8 x bewaard en staat in 1 kookgroep.

Ingrediënten voor 2 personen
2 (oude) boterhammen           1 theelepel boullionpoeder
1 bos snijbiet                          50 gr. geraspte kaas
1 gesneden ui                         olie om in te bakken
1 geperste teen knoflook      
Bereidingswijze
Boterhammen verkruimelen en in een koekenpan driig en knapperig roerbakken.
Snijbiet wassen en stelen en blad grof snijden.

Ui en knoflook fruiten in wat olie, boullionpoeder en snijbiet toevoegen en 5 minuten roerbakken.
Snijbiet in een ovenschaal doen, eerst de kaas en dan de broodkruim erover strooien en even onder een voorverwarmde grill of in de oven zetten tot de kaas gesmolten is.
Serveertips
Lekker met pasta, rijst of rosti

Omelet met snijbiet

judithstoep heeft dit recept op 29 mei 2011 toegevoegd. Dit recept is 3.254 keer bekeken, 9 x bewaard
Bijzondere omelet van de Londens-Israëlische chef Yotam Ottolenghi (The New Vegetarian). Zie voor een recensie van zijn boek het Volkskrant magazine van 28 mei 2011 en de pagina van Koken met Karin: http://koken.blogo.nl/2011/03/31/ottolenghi-recept-omelet-met-snijbiet/

Ingrediënten voor 4 personen
250 g vastkokende aardappels (geschild gewicht), in blokjes van 1 cm (onze aardappels zijn kruimig....)
2 dl water
Snuf saffraandraadjes of theelepel koenjit
250 g snijbiet (stelen en bladeren), gesnipperd; kan vervangen worden door spinazie
2 eetl citroensap
1 knoflookteen, fijngehakt
5 scharreleieren
4 eetl melk
20 g fijngehakte kruiden (dragon, dille, peterselie)Plantaardige olie
100 g koude crème fraîche
Zout & peper
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
Vulling: doe de aardappelen met water en saffraan in een pan en breng aan de kook. Laat 4 minuten zachtjes koken, voeg de snijbiet en wat zout en peper toe en laat alles nog 10-15 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Giet eventueel kookvocht uit de pan. Voeg van het vuur af citroensap en knoflook toe. Laat afkoelen.

Omeletten: klop de eieren, melk, kruiden en wat zout en peper door elkaar. Giet 1 theel olie in een hete koekenpan (Ø 22 cm) met anti-aanbaklaag, giet er ¼ van het eimengsel in en bak een dunne omelet. Laat op een stukje keukenpapier glijden. Maak er zo nog drie. Laat afkoelen.

Verdeel de koude crème fraîche over de omeletten en strijk hem steeds over de helft. Proef het snijbietmengsel, voeg eventueel nog wat zout en peper toe en strijk het royaal erover uit. Vouw elke omelet dubbel, en doe dat nog eens tot hij een waaiervorm heeft. Zorg ervoor dat de snijbietvulling aan de open kant zichtbaar is. Leg de omeletten in een licht met olie ingevette ovenschaal of op de bakplaat (bewaar ze in de koelkast als je ze van tevoren maakt). Laat in een voorverwarmde oven in 5-8 minuten heet worden.
 
Bron
Recept van Yotam Ottolenghi uit zijn boek Plenty.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten