Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

woensdag 17 december 2014

Wintertijd: tijd voor ontmoeting en studie

"Je zal het nu wel heel rustig hebben", krijg ik de afgelopen maand vaak te horen. Dat klopt niet helemaal. Op het land is het rustig maar in de winter gaat een tuinder niet in winterslaap. Koen, Erik, Marijke, Marlies en ik waren afgelopen weekend in Gent voor de jaarlijkste CSA conferentie. CSA staat voor Community Supported Agriculture. In de afgelopen jaren is er een hecht netwerk ontstaan van CSA-tuinderijen in Nederland en België. Elk jaar komen we bij elkaar, afwisselend in Nederland en Vlaanderen. Het is leuk en leerzaam om kennis en ervaring uit te wisselen, elkaar vragen te stellen (hoe doe jij dat met het teeltplan, bemesting, machines enz.) en om bedrijven te bezoeken. Deze keer gingen we naar www.wijveld.be en www.rawijs.be. Veel overenkomsten met de tuinderijen van De Nieuwe Akker (zelfoogst, biologisch, band met de deelnemers) maar ook verschillen. Op de meeste Vlaamse bedrijven moet elk gezinslid een oogstaandeel komen. Voor een gezin met twee kinderen kom je dan op twee volwassen aandelen en twee kind aandelen. Samen een bedrag van 750 Euro. Daarvoor mag je elke week oogsten wat je die week nodig hebt, natuurlijk afhankelijk van wat er oogstbaar is. Bij sommige gewassen wordt wel een limiet gesteld (b.v. één doosje aardbeien per gezin, of in de eerste weken dat de sperziebonen rijp zijn een pond per gezin).
Stadslandbouw Gent

De Belgen zijn beter georganiseerd dan de Nederlanders. Al een aantal jaren hebben ze een goed functionerend netwerk: www.csa-netwerk.be waarin ze elkaar ondersteunen maar dat ook dienst doet als belangenbehartiger. Ook in Nederland willen we nu een dergelijk netwerk opzetten.
Het is nu ook tijd om aan het teeltplan te werken en daarbij komen de studieboeken weer op tafel. Alle tuinders van De Nieuwe Akker hebben de BD-opleiding landbouw aan de Warmonderhof gevolgd. In januari is daar weer een open dag. Voor meer informatie en hun nieuwsbrief ga naar www.warmonderhof.nl.
In de winter heb ik ook weer wat meer tijd voor mijn werk in de Indische Buurt in Amsterdam Oost. Onlangs verscheen er een mooi filmpje over de groenprojecten in deze buurt. De moeite waard om te bekijken.
https://www.youtube.com/watch?v=3Q21hjvs2b0

Veel groeten,
Marga (tuinder Moestuin Leyduin)

1 opmerking:

  1. Het blijft gewoon lekker als je eigen groenten en fruit lekker kan opeten! Heerlijk ik geniet er naar 5 jaar nog steeds van.

    BeantwoordenVerwijderen