Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

woensdag 30 juli 2014

Salade met zoetzure rode biet 'ravioli'

Salade met zoetzure rode biet ‚ravioli’

Dit recept is gebaseerd op een gerecht van Jonathan Karpatios van restaurant Vork en Mes in Hoofddorp.

Extra lekker met de verse zomerbietjes die je makkelijk ook rauw kunt verwerken, deze hebben nl. wat minder de aardse smaak dan winterbietjes hebben. Ik heb dit recept gemaakt met rode biet, maar natuurlijk kun je ook kiezen voor de gele variant, dan zou ik er een donker gekleurde slasoort bij kiezen, zoals eikenbladsla voor een mooi kleureffect.

Ingrediënten:
125 ml volle yoghurt (dag van te voren uit laten lekken)
kleine rammenas, mierikswortel of radijs geraspt
1 flinke biet of meerdere kleine
25 gr oerzoet
50 ml (appel)azijn
50 ml water
100 gram speltkorrels
25 gr honing
50 ml lekkere azijn
100 gr (noten)olie
mosterd, zout en peper naar smaak
sla naar keuze, gewassen
bloemetjes bijv. borage

Werkwijze:
1 dag van te voren
yoghurt uithangen in doek boven kom en in de koelkast plaatsen.
speltkorrels wassen en laten weken in dubbele hoeveelheid water.

dag zelf:
Snij de biet in dunne plakjes (gaat goed op een mandoline of scherpe rasp)
kook het oerzoet met azijn en water tot de suiker opgelost is, haal van het vuur en leg de plakjes biet erin. Laat minimaal een uur marineren op kamertemperatuur.
Kook de speltkorrels gaar, kan tussen de 40 minuten en een uur duren afhankelijk van het soort.
Klop een dressing van de honing met azijn, notenolie, mosterd, zout en peper.
Maak de uitgelekte yoghurt (hangop) op smaak met rammenas, mierikswortel of radijs geraspt, breng op smaak met zout en peper.

Bord opmaken:
Leg de sla op het bord.
Dep de plakjes biet droog, schep een theelepeltje yoghurt erop en leg er een plakje biet bovenop.
Leg deze ‚biet ravioli’ op de sla, strooi er wat gekookte speltkorrels overheen, doe de dressing erover en garneer met de eetbare bloemetjes.

Eet smakelijk!

Bron Hanny natuurlijk

Variaties:

Je kunt natuurlijk kiezen voor een andere graansoort of zelfs een peulvrucht als bijvoorbeeld beluga linzen.
Als je het extra mooi eruit wilt laten zien, kun je de plakjes biet met een uitsteker gelijke grootte maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen