Stoofpot met savooiekool en blauwe druiven
Voor vier personen heb je nodig:
500 gram magere stooflappen
¼ theelepel kruidnagelpoeder
4 eetlepel boter
2 dl (ongezoet) druivensap
1 ui
750 gram aardappelen
750 gram savooiekool
500 gram blauwe druiven (liefst pitloos)
8 jeneverbessen
¼ theelepel kruidnagelpoeder
4 eetlepel boter
2 dl (ongezoet) druivensap
1 ui
750 gram aardappelen
750 gram savooiekool
500 gram blauwe druiven (liefst pitloos)
8 jeneverbessen
Het vlees in blokjes snijden. Bestrooien met zout, peper en kruidnagelpoeder. In een braadpan met dikke bodem de boter verhitten. De blokjes in ongeveer 10 minuten rondom bruin bakken. 1 dl druivensap toevoegen. Met de deksel op de pan in ongeveer 2 uur bruinbakken. Regelmatig controleren of er nog genoeg vocht over is, anders nog wat druivensap toevoegen. Vooral tegen het einde gaat het hard. Meestal heb je aan 2 dl druivensap wel genoeg.
De ui pellen en in 8 stukken snijden. Aardappels schillen (indien gewenst) en in blokjes snijden. Tot gebruik onder koud water zetten. Van de kool het lelijke blad verwijderen. De rest in repen snijden. De druiven wassen; de jeneverbessen kneuzen.
Aan het vlees, in deze volgorde, toevoegen: ui, aardappel, kool, druiven, jeneverbessen, nog wat zout en peper. Met de deksel op de pan in 25 minuten gaar stoven.
Dit is mijn allereerste recept in mijn zelfgeschreven studenten kookboekje van toen ik op kamers ging. Het is nog steeds heerlijk en we eten het ieder jaar wel een paar keer.
Eet smakelijk, Andrea Bloem
Geen opmerkingen:
Een reactie posten