Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

vrijdag 17 oktober 2014

Groene tomaat recept


1357290

Gebakken groene tomaten

Wie heeft nou ooit verzonnen om onrijpe tomaten te bakken? Men is het er niet over eens. Het ene verhaal zegt dat vroeger in Louisiana (VS) de tomaten zo ongelooflijk veel tomatentrossen produceerden, dat de onrijpe tomaten wel geplukt móésten worden, omdat anders de struik eronder zou bezwijken. Nonsens, beweren anderen. Louisiana was vroeger zó arm dat mensen vaak niks te eten hadden tussen de kleine moestuin-oogstjes door. Uit arren moede en knetterende honger werd het heerlijke hapje uitgevonden. Anderen beweren dat het helemaal niet uit het zuiden van de VS komt, maar uit de Amerikaans-Joodse keuken. Maar het waaróm daarvan, weet dan weer niemand. Dat maakt allemaal gelukkig niks uit.

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen:
1 pond groene onrijpe tomaten
50 g bloem voor het bestuiven
125 g bloem
100 g maïsmeel (polentameel bijvoorbeeld)
1 ei
1 tl chilipoeder
1 teen knoflook
zout, peper
300 cc melk
0,5 l zonnebloemolie
ketchup
tabasco
Een boek uit 1987, Fried green tomatoes, redde het hapje uit de vergetelheid. En dat is fijn, want ik heb overactieve tomatenplanten en ik zit hier met een kleine honderd tomaten die vast niet allemaal op tijd afrijpen.

Groene tomaten zijn giftig als je ze rauw eet: ze behoren tot de nachtschadefamilie, net als aardappel en aubergine en die veroorzaken - rauw gegeten - de symptomen van een gruwelgriep. Gaar heb je daarvan geen last. Dun kan je chutney maken, maar chutney is ook weer zo chutney. Gelukkig bestaat de frituurpan en maak je fried green tomatoes.

Snij de tomaten in plakken van 1 cm dik. Snij bij de kontjes het schilletje eraf: anders plakt het deegje niet. Doe de 50 g bloem in een zakje of afsluitbaar bakje, doe de tomaten erbij en schudt zodat alle tomaten helemaal bedekt zijn.

Maak een stevig beslag van maïsmeel, bloem, ei, geperste knoflook, zout en peper, chilipoeder en de melk.

Roer de plakjes tomaat erdoor en zorg dat alles goed bedekt is.

Verhit de olie tot 180 graden: als je een houten lepel erin houdt en er vormen zich belletjes, zit je goed.

Laat de plakjes er voorzichtig in zakken. Doe de pan niet te vol: dan mislukt het.

De plakken tomaat mogen elkaar niet raken. Keer om, bak tot de plakjes egaal goudbruin zijn.

Laat ze uitlekken, strooi er eventueel nog wat zout op.

Serveer met ketchup of tabascosaus. En gebakken garnalen. Of vissticks, als je kinderen beginnen te muiten bij de aanblik van garnalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten