Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

zondag 16 juni 2013

Oogstlessen

Oogstles nr 1 bleek in een behoefte te voorzien. Hartelijk dank voor alle complimenten!
Afgelopen zaterdag op Leyduin raakte ik teleurgesteld toen ik zag dat mensen peterselieplanten aan het uitgraven waren en anderen ze helemaal afsneden. Dat was voor mij een les: wat voor mij vanzelfsprekend is, is voor veel deelnemers helemaal nieuw. Zo leren we al gaandeweg van elkaar.

De focus bij de oogstinstructies ligt op Leyduin, want dat is mijn thuisbasis. Maar voor het merendeel van de groentes en kruiden geldt dat ze ook op WTG geoogst worden.

Als je ergens niet zeker van bent: vraag het gerust na in de schuur of bij de vrijwilligers op het land. Veel plezier met oogsten!



OOGSTLES NR 2


Peterselie
We hebben twee soorten peterselie: krulpeterselie en platte peterselie.

Ze staan door elkaar op het land. Krulpeterselie is sierlijker en platte heeft meer smaak.
Oogsten doe je door de grote takjes aan de zijkanten van de plant af te snijden. Dat kan met een mesje of met je nagels. Het is dus niet de bedoeling om de hele plant kaal te snijden, want dan snijd je ook de kleine takjes af. En die moeten juist nog uitgroeien. Als je de kleinere takjes aan de binnenkant van de plant laat staan, kan je het hele seizoen peterselie blijven snijden!




       Het uitgraven van plantjes kan alleen bij
       wilde munt, zie verderop. Als je graag een
       hele peterselie- of selderieplant wil hebben:
       zolang de voorraad strekt hebben we
       peterselie-, selderie- en ook tomatenplanten
       voor 50 ct per potje.


 
Snijbiet
Over één à twee weken is de snijbiet zover dat er geoogst kan worden.
Voor snijbiet geldt hetzelfde als voor petersie en selderie. Er kan het hele jaar van geoogst worden, maar je moet alleen de grote bladeren afsnijden (de lelijke bladeren ook, maar die laat je gewoon liggen op het land J).
Hier nog twee foto’s die Ton verleden jaar heeft gemaakt:
Niet zo

Maar zo














Wilde munt
Op het eind van het land staat een bed met wilde bloemen en veel onkruid. Daartussen staan veel muntplanten. Deze planten kan je gerust uitgraven en mee naar huis nemen. Pas wel op: munt is een woekeraar!


Bieslook vervolg


Dit is een nagekomen foto van Ton: Als je de hele plant afsnijdt zoals te zien is op de foto, dan snijd je ook alle kleine stengeltjes af en duurt het heel lang voordat de plant weer uitloopt.


Bovendien: bieslook gebruik je in kleine hoeveelheden, dus aan een bosje van zo’n 2 cm doorsnede (voor over de sla of in de aardappelpuree) heb je meer dan voldoende.

We hebben trouwens gemerkt dat de steeltjes met een bloemetje eraan wel goed smaken, maar ook erg stug zijn.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten