- een manier om een jeugdtrauma weg te werken...
Ik weet niet hoe het voor jou is, maar andijvie roept bij mij geen prettige herinneringen op aan maaltijden in mijn jeugd... Hoe lastig was het dan ook vorig jaar toen wij deelnemer werden op Leyduin en er zeer regelmatig andijvie te oogsten was, een grote uitdaging om van deze groente toch iets smakelijks en gezelligs op tafel te zetten en de stamppot rauwe andijvie ook eens nieuw leven in te blazen.
Al zeg ik het zelf, het is me aardig gelukt maar nu ik recepten aanlever voor ons gezamenlijke blog wilde ik niet zomaar een ander stamppot of salade recept geven, dus vanmiddag maar eens aan het werk getogen. Hoewel ik geen fan ben van het verwerken van fruit in een warme maaltijd vond ik het hier wel gepast, en voor diegenen die het liever zonder willen, geen punt, volgens mij blijft het dan ook lekker.
Andijvietaartje
Ik heb het in 6 eenpersoons springvormen gemaakt, maar natuurlijk kun je ook een grote springvorm vullen en punten snijden.
Ingrediënten deeg
(of als je het anders wilt doen kun je ook kant-en-klaar deeg voor bijvoorbeeld hartige taart gebruiken, dan aanwijzingen op de verpakking volgen)
250 gram lemaire (gebuild) meel (je kunt ook volkoren meel of een mengsel van beide nemen)
125 gram boter + extra om vorm in te vetten
1 ei
zout
2 tl venkelzaad gevijzeld
1 krop andijvie goed gewassen
1 venkelknol fijn gesneden
2 el. olie
1 grote (rode) ui gesnipperd
1 tl kerriepoeder
1 gele paprika in blokjes
1 appel geschild en in plakjes
handje rozijnen
5 el. havervlokken
handje walnoten gedopt en in stukjes
2 eieren
150 ml magere kwark
scheutje diksap
Bereidingswijze
Maak van meel, boter, ei, zout en venkelzaad met maximaal 2 el water een glad en soepel deeg.
Laat het deeg ingepakt in plasticfolie 30 minuten rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit op een werkblad dat met wat meel bestoven is.
Bekleed de ingevette springvorm met het deeg, prik wat gaatjes in de bodem met een vork en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Dek het deeg af met bakpapier en vul met gedroogde peulvruchten (steunvulling).
Bak in een voorverwarmde oven van 200 graden C. (hete lucht 175 graden C.) op de onderste richel gedurende 15 minuten. Bakpapier en peulvruchten verwijderen en nog 10 minuten bakken.
Blancheer de andijviebladeren (heel) in een ruime pan kokend water met wat zout gedurende 30 seconden, haal uit de pan en koel direct in ijswater. Vocht eruit knijpen en drogen in sla centrifuge.
Blancheer de venkel in hetzelfde vocht gedurende 1 minuut, uit de pan halen en koelen in ijswater.
Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit de ui samen met kerrie.
Voeg na 2 minuten de paprika toe en bak deze even mee.
Dan de appel toevoegen en de havervlokken, de rozijnen en stukjes walnoot.
Snij de andijvie niet te fijn en meng deze samen met de geblancheerde venkel door het koekenpan mengsel.
Proef en breng zonodig nog extra op smaak met zout en peper.
Doe het gas uit en klop de eieren met de kwark en een scheutje diksap goed door elkaar.
Roer dit door het groente mengsel en vul de springvorm (of meerdere kleinere vormen)
Plaats in de oven en bak nog ongeveer 10 minuten bij 170 graden C.
- het blancheren van de andijvie en venkel doe ik omdat zo de kleur en smaak optimaal behouden worden.
- Het koekenpan mengsel zag er al heel gezellig uit, al doende bedacht ik dat dit ook (zonder de havervlokken) best geserveerd kan worden in combinatie bijvoorbeeld met een lekkere aardappelpuree.
- Dit recept kan makkelijk aangepast worden aan de ingrediënten die je al in huis hebt, zie hieronder voor suggesties van voedingsmiddelen die goed combineren met andijvie.
Tips
Als je een keer anders dan anders stamppot rauwe andijvie wilt maken dan hier een paar tips: voeg toe:
- stukjes komijnekaas, krenten en geroosterde pompoenpitten
- mierikswortel en mosterd gaan ook goed met andijvie samen
Of een salade van rauwe andijvie met:
- paddestoelen en macadamianoten
- zongedroogde tomaten, schapenkaas
- rucola, appel en sinaasappelvinaigrette
Witlof, witte bonen, makreel (vers of gerookt), creme fraiche, gorgonzola, ei, oestersaus, peer, pijnboompitten, peterselie en peper zijn allemaal ingrediënten waar andijvie goed mee gecombineerd kan worden.
Ik hoop je vandaag wat inspiratie gegeven te hebben en ben benieuwd naar jouw belevenissen met andijvie :)
Hanny
Geen opmerkingen:
Een reactie posten