Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

vrijdag 28 juni 2013

De prachtige en grootse tuinboon

Het heeft niets met de crisis te maken, maar het gaat mij altijd zo aan mijn hart als ik die prachtige schillen van tuinbonen weg moet gooien nadat ik de boontjes eruit heb gehaald. Daarom maar eens op onderzoek uit, of er niet een manier is om deze prachtige schillen te veranderen in een eetbare substantie, en zowaar het is gelukt!

In het Midden-Oosten worden hele tuinbonen op de bbq gelegd en gegrild gegeten met een pikante saus en citroen maar ik heb ook recepten gevonden waarbij de hele tuinboon in de oven geroosterd word. Zodra ik de kans heb om hiermee te experimenteren, zal ik mijn ervaring en de recepten hiervoor met jullie delen.
Wie weet is er iemand die ervaring heeft met het bereiden van hele tuinbonen? Ik hoor het graag.

Tuinbonen worden in Europa al sinds de Bronstijd gegeten. Tijdens het doppen van de tuinbonen kun je het beste handschoenen dragen, anders wordt de huid zwart van het sap van de peulen. De  mooie en kleinere peulen kun je (zoals in onderstaand recept wordt aangegeven verwerken in soep maar er ook een puree van maken.

Basisrecept tuinbonen
De gedopte bonen meteen in heel weinig water met zout koken of ze stomen en er 1 of 2 takjes bonenkruid bij voegen. Je kunt ook een paar peulen meekoken in de pan bij de bonen, dit verbetert de smaak van het kookvocht en dat kun je dan weer gebruiken als basis voor een soep of saus.
Na het koken de boontjes direct serveren met lekkere nieuwe aardappeltjes, een klein klontje roomboter, een halfhard gekookt eitje en wat gehakte peterselie of bieslook. Voor mij hebben verse tuinboontjes niet meer nodig om te genieten van hun heerlijke smaak.

Tips
Het dubbeldoppen van tuinbonen is wat mij betreft niet van toepassing op de mooie kleine bonen die wij kunnen oogsten van onze tuin. Maar als je een keer extra tuinbonen wilt eten en je koopt grotere exemplaren dan kun je ze na het koken afspoelen onder de koude kraan en het buitenste velletje eraf wrijven, geen leuk klusje maar wel de moeite waard want er komt een prachtig groen boontje tevoorschijn en dit smaakt voortreffelijk.

Kruiden/specerijen die goed combineren met tuinbonen zijn:
basilicum, bonenkruid, borage (komkommerkruid), kruizemunt, salie, rozemarijn en steranijs.

Groenten die goed combineren met tuinbonen zijn o.a.:
knoflook, doperwten, morieltjes, peultjes, tomaten, venkel en asperges.

Smaakmakers die goed combineren met tuinbonen zijn o.a.:
balsamico azijn, citrusschil, kappertjes.

Recept: soep van tuinbonenschillen
Ingrediƫnten
220 gr tuinbonenschil
25 gr boter
1 ui
1 teen knoflook
2 takjes salie
500 ml water
2 el slagroom
zout peper en citroensap
45 gr tuinboontjes
saliebloemetjes voor garnering
   
Bereiding
Boter smelten
ui schoonmaken en fijn snijden
knoflook schoonmaken en fijn snijden
ui en knoflook op middelhoog vuur fruiten tot de uitjes een beetje gekleurd zijn
de tuinbonen schillen grof snijden en even op hoog vuur meebakken
water en salie toevoegen en aan de kook brengen
15 minuten op laag vuur laten koken
pureren met staafmixer of in blender
2 el slagroom zout en peper en citroensap
garneren met saliebloemetjes
  
Bron
Hanny Natuurlijk

2 opmerkingen:

  1. En vergeet niet, de binnenkant van de schil is heel goed voor het behandelen van wratjes. Door de wratjes dagelijks met de binnenkant van de schil in te wrijven zullen ze verdwijnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Hanny,
    Ik heb al een aantal keren gebarbecued met tuinbonen. De schil blijft daarbij echter oneetbaar. Hij blijft hard en vezelig en raakt ook geblakerd.
    Het is niet de bedoeling de de schil te verbranden, dus leg ze niet te laag boven de houtskool, maar de schil mag zeker verkleuren. De peulen hoeven ook niet met olie ingesmeerd te worden.
    Na een minuut of twintig(even testen)heb je heerlijk in de schil gestoomde tuinbonen met een lichte rooksmaak.
    Het is een echte aanrader en weer eens iets anders op de barbecue.
    Succes,
    Robert Kniese

    BeantwoordenVerwijderen