Nu er zoveel heerlijke groene sla, spinazie, rucola en kruiden te oogsten zijn kreeg ik inspiratie voor een mooie groene salade. In mijn lesmap van de Groene Kookacademie staat een recept voor een dressing op basis van vruchtengelei met bouillon die hierbij goed combineert, dus ben ik aan de slag gegaan. Het recept belooft dat zelfs kinderen op deze manier hun sla lekker opeten, dus ik ben benieuwd naar ervaringen. (info@hannynatuurlijk.nl)
Krachtige groentebouillon
Eerst ben ik aan de slag gegaan met een krachtige groentebouillon.
1 ui schoongemaakt en in stukjes
stukje foelie
blaadje laurier
1 dadel
gedroogde paddestoel
stukje kombu van 5 cm
5 peperkorrels gekneusd
halve liter water
Doe alle ingrediënten in een pan en breng zachtjes aan de kook. Laat een uur tot anderhalf uur trekken, niet langer want dan wordt de bouillon troebel door de groenten die uit elkaar vallen.
Zeef de bouillon en laat afkoelen.
Tips
Deze bouillon is ook geschikt als basis van soepen, je kunt het dan verder op smaak maken met zeezout, shoyu, miso of tamari.
Variaties met toevoeging van bleekselderij, venkelafnijdsels etc. zijn de moeite waard om mee te experimenteren.
100 gr frambozenjam
50 ml witte balsamicoazijn
100 ml sesam- en of zonnebloemolie
250 ml groentebouillon (zie hierboven)
1/2 el mosterd
1/2 el zwarte peper vers gemalen
1 klein teentje knoflook
vers citroensap naar smaak
Knoflook uitspersen of fijn snijden.
Alle ingredienten behalve de olie goed mengen met de staafmixer of garde.
Als laatste de olie toevoegen.
Voor een mooie gladde dressing kun je deze nog even zeven.
Opmerkingen
Je kunt deze dressing in een afgesloten fles of pot 2-3 weken in de koelkast bewaren, voor gebruik wel even schudden omdat de water- en oliecomponenten zich scheiden.
De frambozenjam kun je ook vervangen door rode bessengelee of andere jam of gelei. Als je jam gebruikt dan adviseer ik wel even te zeven.
Door toevoeging van zure room, yoghurt of witte amandelpasta kun je een romige variant maken.
Informatie
Kombu is een ander woord voor kelp: een zeewiersoort. Bijna alle zeewiersoorten zijn algen. De meeste soorten hebben een hartige volle smaak (umami) en een frisse geur die aan de zee doet denken.
Qua voedingswaarde leveren zeewieren aanzienlijke hoeveelheden vitaminen A, B, C en E, jodium en andere mineralen. Als ze gedroogd zijn kunnen ze wel tot eenderde uit eiwit bestaan.
In de vegetarische keuken wordt kombu gebruikt als vegetarisch soepbot, na gebruik van een stukje kombu in een bouillon kun je deze laten drogen en bij een volgend gerecht weer opnieuw gebruiken tot het helemaal uit elkaar valt en onderdeel uitmaakt van het gerecht. Ook zeer geschikt om mee te koken in rijst, peulvruchten en granen.
Groene salade
Maak een lekkere schaal met diverse soorten sla, bladgroenten en kruiden die op dat moment voor handen zijn. Deze week bijvoorbeeld de ijsbergsla, rucola, blaadjes spinazie, het groene loof van venkel, bieslook (en mooi garneren met de bloemetjes), wat bladpeterselie en lente uitjes.
Voeg de dressing er pas op het laatste moment aan toe.
Eet smakelijk!
Bron
Hanny natuurlijk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten