Kom oogsten
deze week (28, 29 en 30 mei)! Het bladvak
(waar de sla, andijvie en snijbiet staat) wordt steeds voller. Daar moet nodig
geoogst worden zodat er plaats komt voor de plantjes die volgende week
arriveren.
Er kan het
volgende geoogst worden:
-
Andijvie
-
Pluksla
-
Een
krop sla
-
Meiraap
-
Lente-uitjes
-
Rucola
en de kruiden waar een vlaggetje bij staat
Oogstinstructies:
Pluksla: De buitenste grote bladeren plukken
(dus niet snijden). Deze sla groeit vanuit het hart. Je kan daar de kleine
blaadjes zien zitten. Die dus niet oogsten, dan kunnen ze lekker door groeien.
We hebben drie soorten: rode, groene en gele. Samen maakt het een prachtige
salade.
Andijvie en de krop sla: In z’n geheel uit de grond trekken.
Ik weet nog niet welke soort sla we gaan oogsten. Het wordt bindsla, lolla
bionda of little gem. Bindsla is een stevige slasoort. Je kan het rauw eten
maar ook als stoofgroente. Little gem is het kleine broertje van bindsla.
Lente-uitjes: in z’n geheel uit de grond trekken.
Vorig jaar zag ik dat sommige mensen het groene blad afsneden en op het land
lieten liggen. Jammer. Je kan de hele plant eten. Dus van top tot teen snijden
en rauw door de sla of lekker fruiten met de meiraap en andijvie.
Meiraap: Zoek weer de grootste. Het blad kan
je ook eten.
Op het land
zal iemand van de schuurdienst zijn. Ze zijn er om te helpen en uitleg te
geven. Maak daar gebruik van.
Tot ziens op de tuin,
tuinteam Moestuin Leyduin
Geen opmerkingen:
Een reactie posten