Deze week kan het volgende geoogst worden:
- andijvie
- meiraap
- verse knoflook
- rucola
- de laatste raapsteel
Oogstinstructies:
Meiraap: Er zijn verschillende rassen meiraap. Op Leyduin hebben we de
Milanese Roodkop. Het rode (eigenlijk paarse) gedeelte komt een
beetje boven de grond. Kies bij het oogsten de grote raapjes. De
kleinere kunnen dan nog een weekje doorgroeien. Raapjes kan je rauw
eten maar ik vind het lekker om ze even te bakken en dan te stoven.
Schillen hoeft niet. Het blad kan je mee stoven.
Andijvie: De kroppen achterin het bed zijn het grootst. Trek
de plant in zijn geheel uit de grond. De wortels snij of draai je
daarna af.
Verse knoflook: Net als vorige week ook deze week verse
knoflook. Met een schepje uit de grond halen.
Raapsteel: De hele plant uit de grond trekken.
Rucola: Afsnijden. Voor de liefhebber is er ook nog een
beetje bladmosterd (rood en groen) en Aziatische mesclun. Ook deze
gewassen afsnijden.
Let op: In de kruidencirkel alleen de kruiden oogsten waar een
vlaggetje bij staat. Oogst kleine hoeveelheden. Snijd of pluk een
paar blaadjes van een plant dan kan de plant weer aangroeien en
kunnen we er lang van genieten.
En tenslotte een theatertip: Vorig jaar zijn we met een aantal
Nieuwe Akkeraars naar de theatervoorstelling Mansholt, over een
politicus op drift en een boer in nood geweest. Zeer de moeite waard.
De voorstelling wordt van 28 t/m 31 mei gespeeld in Hoofddorp bij
Akkerbouwbedrijf Blom. Meer informatie vind je op:
www.mansholt-theater.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten