Beste deelnemer,
Deze week kan er op vrijdag 15 mei van 1 tot 4 en zaterdag 16 mei
van 9.30 tot 15.00 geoogst worden.
Er is deze week:
- verse knoflook
- bladmosterd (paars en groengeel)
- Aziatische mesclun
- raapsteel
- spinazie
- rucola
- bieslook en bieslookbloemen
Bladmosterd kan je tot een grote plant uit laten groeien maar
ook al jong oogsten. Dat laatste doen wij. Bladmosterd wordt in de
Himalaya regio van India al 5000 jaar geteeld. In veel landen wordt
het regelmatig gegeten. Je kan het rauw eten maar ook bereiden als
spinazie. Het heeft een pittige smaak.
Aziatische mesclun is een mengsel van jong te oogsten
bladgewassen. Net als bladmosterd heeft het een pittige smaak. Je
kan het mengen met spinazieblaadjes en als je er dan ook nog de
eetbare bloemen van de bieslook bij doet heb je een prachtige
salade.
Zowel de bladmosterd als de Aziatische mesclun als de rucola snij je af in een
bundeltje. We oogsten aaneensluitend in de rij. Je begint waar je
voorganger is gestopt met oogsten. Je snijdt net boven het hart van
de plantjes. Op die manier kan het gewas weer aangroeien. Op het
bord in de schuur kan je lezen hoeveel er geoogst kan worden. Daar
staat ook een voorbeeld.
Omdat verse knoflook in de winkel moeilijk te krijgen is
oogsten we een deel van de knoflook vers. De rest laten we
doorgroeien tot een bol. Verse knoflook is frisser van smaak dan
gedroogde knoflook. We hebben de knoflook in oktober ongeveer 9
centimeter diep in de grond gestopt zodat een vorstperiode geen
probleem zou zijn. Bij het bed leggen we een schepje zodat je de
knoflook makkelijk uit de grond kan krijgen.
De raapsteel trek je in z'n geheel uit de grond. De
raapsteel van vorige week was wat taai maar goed geroerbakt (met verse
knoflook) toch goed te eten. We oogsten deze week van een nieuw bed.
Het bed waarvan vorige week geoogst is mag ook leeg.
De spinazie gaan we volgende week wegschoffelen omdat bijna
alle planten nu doorschieten. Je mag zelf weten hoe je het deze week
oogst: losse blaadjes of de hele plant.
Bij de bieslook niet de hele plant wegsnijden maar een aantal
blaadjes per plant. De bloemen zijn als ze open zijn goed eetbaar.
Tot ziens op de tuin,
Tuinteam Leyduin
Geen opmerkingen:
Een reactie posten