Rammenas
Wij kennen rammenas ook wel onder de Duitse naam rettich.
Gek genoeg is het een winterradijs welke in deze periode geoogst wordt. Dit type radijs is met name populair in het Oosten, India, Afrika, China en Japan.
Verkrijgbaar met een zwarte, rode of paarse buitenkant, maar
altijd met een witte binnenkant. Ze kunnen erg zwaar worden
tot wel meer dan een pond per stuk, de smaak is wat minder verfijnd dan de ons beter bekende kleine rode radijsjes met prachtige tot de verbeelding sprekende namen als ronde rode witpunt, cherry Belle of ijskegel.
Hoewel kookboekenschrijfster Jane Grigson geen fan is van rammenas/rettich, ben ik de uitdaging aan gegaan om van deze minder verfijnde radijsachtige een feestelijk en vooral ook lekker voorgerechtje te maken.
Ingrediënten:
2 kleine rammenassen
150 ml Griekse yoghurt
Dragonblad
Zout en peper
2 (choggia) bietjes, gekookt
Handje veldsla
1 nieuwe haring in kleine blokjes
Bereiding:
Schil en rasp de rammenas fijn
Meng met Griekse yoghurt
Breng op smaak met dragonblad, zout en peper
Was en droog de veldsla
Schil de gekookte bietjes en snij in dunne plakken, als je het extra feestelijk wilt maken kun je de plakjes met een uitsteekring op gelijke grootte uitsteken.
Leg op ieder bordje een paar plakjes biet, doe hierop een schepje rammenas yoghurt, verdeel de haring erover en maak af met de veldsla.
Eet smakelijk!
Aanvullende inspiratie voor rammenas.
Groenten welke goed combineren met alle radijsachtigen:
Bospeen, groene kool, komkommer, rode biet, peultjes, ui, sla.
Kruiden en specerijen welke goed combineren met alle radijsachtigen:
Bieslook, dille, kardamom, komijn, koriander, steranijs, karwij, gemberwortel.
Je kunt rammenas bakken, roosteren, blancheren, stomen, stoven, marineren en raspen om het daarna te verwerken in een stoofpot, door vinaigrette, op een broodje, door een salade koud of warm.
Bron: Hanny natuurlijk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten