Wat hadden we deze week al een prachtige oogst, het voelde voor mij alsof het al zomer was toen we op Leyduin waren. De bloeiende blauwschokkers stonden er prachtig bij tussen de ook al rijk bloeiende peultjes. We mochten tuinbonen oogsten, en terug naar huis vlogen mijn gedachten al alle kanten uit wat er ermee zou gaan doen.
Even kort geblancheerd zijn ze het allerlekkerste, eigenlijk hebben ze niets extra's nodig maar wij hadden een feestelijke lunch op het programma staan, dus wilde ik de tuinbonen ook een feestelijk jasje geven. Sinds kort heb ik fantastische biologische fairtrade quinoa tot mijn beschikking, ik verkoop deze voor een Boliviaanse man die dit super gezonde en lekkere product zelf importeert uit Bolivia, alles kleinschalig zodat er echt fairtrade gewerkt kan worden, je proeft duidelijk het verschil. Als je hierin interesse hebt stuur mij dan even een mailtje: info@hannynatuurlijk.nl
Nu dan het recept, het is weer ter inspiratie want je kunt het helemaal aanpassen naar jouw smaak en de inhoud van jouw (koel)kast.
Quinoa salade met jonge tuinboontjes - maaltijdsalade voor twee personen
Ingrediƫnten:
100 gram quinoa
1 kg jonge tuinbonen - gedopt
3 lente uitjes
bosje rucola
5 morilles geweekt (of andere paddestoelen)
4 takjes dragon, alleen de blaadjes fijngehakt
eetlepel gehakte bladpeterselie
evt. borage bloemen ter garnering
Dressing:
1 el balsamico azijn (witte)
2 el hazelnootolie
tl mosterd
tl gembersiroop
zout en peper
schudden in flesje of met vork opkloppen
Werkwijze:
Quinoa afspoelen in een zeef onder stromend water
Opzetten met de dubbele hoeveelheid water
Op hoog vuur aan de kook brengen, als het water kookt gas laag zetten en in open pan ongeveer 12 minuten koken. Je ziet aan de quinoa als het gaar is dat er een C-vorm om de korrels ontstaat.
In grote pan ruim water aan de kook brengen, als het kookt schep zout toevoegen en de tuinbonen hierin kort blancheren.
Tuinbonen met schuimspaan uit het water halen en in ijswater afkoelen.
Snij de lente uitjes in dunne ringetjes, de rucola in kleinere stukjes en de geweekte paddestoelen ook in stukjes.
Meng alles door elkaar in een grote schaal.
De salade kan koud of lauwwarm gegeten worden.
De dressing er op het laatste moment door doen.
Eet smakelijk!
Tip:
- je kunt deze salade uitbreiden met stukjes gerookte zalm, forel of een lekkere schapenkaas.
- genoemde kruiden kun je vervangen door bijv. bonenkruid
- quinoa kan vervangen worden door rijst, pasta, couscous, bulgur of linzen.
Bron: Hanny natuurlijk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten