Prachtig rustig herfstweer vandaag. De tuin begint zelfs al
op te drogen na al die nattigheid van vorige week. Dat is fijn wat er moet
nodig geschoffeld worden.
Er is nog volop oogst.
Voor iedereen:
- Bleekselderij
- Aardappel
- Ui
- Radijs
- Maïs
- Raapsteel
- Snijbiet
Van de raapsteel is vorige week niet veel geoogst. Deze week
dus in de herkansing. Raapsteel groeit in principe weer aan als je het afsnijdt
maar omdat we nu al laat in het seizoen zijn mag je bij het oogsten de hele
plant uit de grond trekken. Raapsteel kan je het beste zo snel mogelijk eten
maar als je de plant met wortel en al in een glas water zet blijft het wat
langer goed. Achterin de bedden zijn de plantjes nog het mooist. Dus begin eens
achterin het bed te oogsten. Deze raapsteel is in week 34 gezaaid door Tim en
dus in vier/vijf weken tot een oogstbaar gewas uitgegroeid. Raapstelen zijn de
jonge plantjes van verschillende koolsoorten. Meestal gaat het om chinese kool
en meiraap. Bij sommige plantjes zie je het (mei)raapje al zitten.
De maïs zit goed ingepakt in een groen schutblad en daarom
is het moeilijk te zien of de plant rijp is of niet. Let erop dat de draden die
bovenaan de kolf hangen bruin zijn en voel even of de kolf stevig aanvoelt. Nog
een laatste oogsttip: bij de bleekselderij oogst je de hele plant.
Verder is er van de vorige weken nog wat andijvie en
spinazie over en wellicht vind je wat oogstbare spruiten. En vergeet de kruiden
en de zonnebloemen niet!
Oogst ze en eet smakelijk,
Marga, Erik en tuinteam
Geen opmerkingen:
Een reactie posten