Deze salade is zowel warm als koud te serveren, invloeden uit de Noord-Afrikaanse keuken geven een andere smaak aan de pompoen, leuk om op basis van deze specerijen verder te experimenteren.
Ingrediƫnten:
500 gr. pompoen in schijven (maar andere vorm kan natuurlijk ook, dan wel oventijd aanpassen)
10 kardomompeulen (of poeder, dan kun je het vijzelen overslaan)
1/2 tl piment poeder
1/2 el. sesamolie
1/2 el. olijfolie
100 ml. Griekse yoghurt (biologisch en uit de streek te koop bij Mabrouk op de Botermarkt in Haarlem)
30 gr. tahin (de geroosterde, donkere variant)
limoensap naar smaak
korianderblad
zeezout
Bereiding:
Verwarm de oven tot 200 gr. C. (je kunt ook gebruik maken van een bbq)
Kneus de kardamompeulen en haal de zaadjes eruit, de peul zelf kun je weggooien.
Maak de kardamomzaadjes fijn met een vijzel.
Voeg het piment en de beide soorten olie toe, meng door elkaar.
Kwast de pompoenplakken in met dit mengsel.
Strooi er wat zout over.
Rooster de plakken pompoen in de oven gedurende ong. 15 minuten (hoe dikke de plakken hoe langer het duurt. Ze zijn gaar als je er makkelijk in kunt prikken.
Maak ondertussen van de Griekse yoghurt, tahin, limoensap, wat fijn gesneden korianderblad en zout een sausje, voeg naar smaak zout toe.
Je kunt dit gerechtje warm of koud serveren.
Variaties:
Als je niet van korianderblad houdt, kun je dit vervangen door bladpeterselie.
De schil is prima te eten na het roosteren, maar natuurlijk kun je deze ook na het roosteren verwijderen, het gaat dan een stuk makkelijker dan wanneer de pompoen nog rauw is.
Ook lekker met geroosterde pompoenpitten eroverheen gestrooid.
Bron: Hanny natuurlijk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten