TARTE TATIN BIET MET RODE UI
Ingrediënten voor 4-5 pers.
Voor het korstdeeg (je kunt ook kiezen om snel te werken en (volkoren) bladerdeeg te gebruiken.
- 100 g tarwebloem
- 60 g volkoren speltmeel
- 120 g koude roomboter
- 1/2 tl zout
- 2 el ijswater
- 1 el pittige mosterd
Voor de vulling:
- 500 g rode biet
- 4 rode uien
- 1 el olijfolie
- 40 g oersuiker
- 10 g roomboter
- 100 g feta
Werkwijze voor het korstdeeg
Meng het meel met het zout. Voeg de koude boter in acht stukken toe.
Meng tot het een korrelvorm heeft in de keukenmachine of met de hand.
Voeg 2 eetlepels ijswater toe. Voeg de mosterd toe (ik heb zelfgemaakte walnootmosterd gebruikt die zeer pittig is.
Vorm een bal, verpak de deegbal in folie en laat deze minimaal een uur in de koelkast opstijven.
Na een uur het deeg uit de koelkast halen.
Bestrooi het werkblad met wat meel. Rol het deeg uit tot een ronde lap, iets groter dan de diameter van de ovenschaal.
Laat het deeg nogmaals rusten gedurende 30 minuten in de koelkast.
Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met bakpapier.
Meng tot het een korrelvorm heeft in de keukenmachine of met de hand.
Voeg 2 eetlepels ijswater toe. Voeg de mosterd toe (ik heb zelfgemaakte walnootmosterd gebruikt die zeer pittig is.
Vorm een bal, verpak de deegbal in folie en laat deze minimaal een uur in de koelkast opstijven.
Na een uur het deeg uit de koelkast halen.
Bestrooi het werkblad met wat meel. Rol het deeg uit tot een ronde lap, iets groter dan de diameter van de ovenschaal.
Laat het deeg nogmaals rusten gedurende 30 minuten in de koelkast.
Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met bakpapier.
Werkwijze voor de vulling en bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Boen de bieten onder stromend water schoon en verpak ze in aluminiumfolie. Leg ze in de oven op voor ongeveer 45 minuten.
Maak de rode uien schoon en halveer ze. Verwarm de olijfolie in een pan met een beetje zout erbij. Leg de halve uien in deze pan en doe het deksel erop. Laat ongeveer 30 minuten stoven.
Haal na 45 minuten de bieten uit de oven en laat ze afkoelen. Schil de bieten zonodig en halveer ze.
Verwarm in een andere pan het oerzoet met de boter ondertussen goed roeren met een houten lepel tot het karamel wordt. Stort de karamel op het bakpapier in de vorm en verdeel het over de bodem.
Schik hierop de rode bieten, de rode ui en vul de openingen met stukjes feta.
Voeg de smaakmaker toe, ik heb gekozen voor dragon, zout en peper.
Dek af met de lap deeg, werk deze aan de zijkanten naar binnen toe.
Plaats gedurende 45 minuten in een oven van 200 graden C.
Boen de bieten onder stromend water schoon en verpak ze in aluminiumfolie. Leg ze in de oven op voor ongeveer 45 minuten.
Maak de rode uien schoon en halveer ze. Verwarm de olijfolie in een pan met een beetje zout erbij. Leg de halve uien in deze pan en doe het deksel erop. Laat ongeveer 30 minuten stoven.
Haal na 45 minuten de bieten uit de oven en laat ze afkoelen. Schil de bieten zonodig en halveer ze.
Verwarm in een andere pan het oerzoet met de boter ondertussen goed roeren met een houten lepel tot het karamel wordt. Stort de karamel op het bakpapier in de vorm en verdeel het over de bodem.
Schik hierop de rode bieten, de rode ui en vul de openingen met stukjes feta.
Voeg de smaakmaker toe, ik heb gekozen voor dragon, zout en peper.
Dek af met de lap deeg, werk deze aan de zijkanten naar binnen toe.
Plaats gedurende 45 minuten in een oven van 200 graden C.
Opmerkingen
Je kunt ook experimenteren met andere kaassoorten of groenten zoals prei of witlof.
Bron
Hanny natuurlijk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten