Prei associëren we snel met de winter, maar als je bedenkt dat er ook zomerprei is en dat prei recepten ook gemaakt kunnen worden met bosuitjes (lente-ui) dan komt het zomer gevoel een stuk dichter in de buurt.
Prei hoort tot dezelfde familie als ui en knoflook, maar heeft een mildere smaak.
Prei schoonmaken doe je het handigste door de prei in lengterichting door midden te snijden, maar de wortelaanzet laat je intact.
Nu kun je de bladeren goed uitspoelen onder de stromende kraan en de prei 'uitslaan' , vervolgens kan de prei verder gesneden en bereid worden.
De donkergroene bladdelen van de prei kun je goed gebruiken als onderdeel van een vers gemaakte groentebouillon.
Prei kun je bereiden als stamppot, als onderdeel van een salade, in een ovenschotel, quiche, soep etc.
Variaties
Kruiden/specerijen die goed combineren met prei zijn o.a.:
dille, dragon, karwij, koriander, nootmuskaat en oregano.
Groenten die goed combineren met prei zijn o.a.:
champignons, oesterzwammen, knoflook, venkel, wortel, paprika.
Smaakmakers die goed combineren met prei zijn o.a.:
kokosmelk, mosterd, Thaise vissaus, oestersaus, tamari (sterke sojasaus).
Preibeignets met kaas
Dit recept is voldoende voor ongeveer 15 beignets met een diameter van 8 cm.
Ook lekker met een mosterdsaus.
Ingrediënten
3 preien (450 gram) – gewassen en in ringen gesneden
2 lente uitjes (zijn nu groot van de tuin) – gewassen en in ringetjes gesneden
1 geraspte winterwortel
1 el (=eetlepel) kokosvet
handje fijngesneden bladpeterselie
Beslag
150 gr boekweitmeel
200 ml (haver)melk
1 ei
5 gr bakpoeder
100 gr geraspte pittige kaas
1 el mosterd (of naar smaak)
zout
Bereiding
Groentenmengsel: Verhit het kokosvet in een ruime koekenpan. Voeg de gesneden prei en geraspte wortel toe. Bak ong. 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak nog even 1 minuut op hoog vuur. Zet het gas uit en voeg de lente-ui en peterselie toe.
Beslag: Doe het boekweitmeel, (haver)melk, ei, bakpoeder en zout in een kom en klop hier een mooi beslag van. Voeg naar smaak mosterd toe en roer de geraspte kaas erdoor. Laat het beslag 15 minuten rusten, roer dan het koekenpanmengsel erdoor.
Bakken van de beignets: Verhit wat (kokos)vet in een koekenpan. Schep voor elke beignet een soeplepel beslag in de pan, druk het een beetje plat en duw het zonodig rond. Er passen drie of vier beignets tegelijk in een koekenpan. Bak de beignets in 3 minuten aan iedere kant mooi bruin en gaar.
Preibeignets met een Aziatische touch
Dit recept is voldoende voor ongeveer 8 beignets met een diameter van 8 cm.
Lekker met zoete chilisaus.
Ingrediënten
3 dunne preien - gewassen en in halve ringetjes gesneden
4 lente uitjes - gewassen en in ringetjes gesneden
1 fijngesneden rode peper, zonder de zaadjes
2 fijngesneden teentjes knoflook
1 el kokosvet - + extra om de beignets in te bakken
100 gr shii-take paddestoelen - schoongeveegd, steeltjes eraf (in de groentenbouillon) en hoedjes in reepjes gesneden
zout
Beslag
150 gr gebuild (lemaire) meel
5 gr bakpoeder
1 ei
150 ml wit bier
50 ml olie
1 el oestersaus
1 el gemalen korianderzaad
zout
Bereiding
Groentenmengsel: Verhit het kokosvet in een koekenpan. Voeg de gesneden prei toe en bak op halfhoog vuur. Voeg na 5 minuten de rode peper en knoflook toe. Bak deze 1 minuut op hoog vuur mee en voeg dan de shii-take paddestoelen erbij. Nog 1 minuut bakken en dan het vuur uit en korianderblad en lente-ui toevoegen.
Beslag: Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een ruime kom en klop hiervan een mooi beslag, het is wat steviger dan pannenkoekbeslag. Laat het beslag 15 minuten rusten en voeg dan het koekenpanmengsel toe.
Bakken van de beignets: Verhit wat kokosvet of olie in een koekenpan. Schep voor elke beignet een soeplepel beslag in de pan, druk het een beetje plat en duw het zonodig rond. Bak per keer ongeveer 3 beignets in de pan, 3 minuten aan iedere kant tot ze mooi bruin en gaar zijn.
Je kunt zelf naar harte variëren met deze basisrecepten voor preibeignets, andere meelsoorten, vocht, kaas, kruiden, en zelfs met toevoegingen van gekookte granen of peulvruchten heerlijk beignets maken. Het is geen probleem als je er wat te veel van maakt want de volgende dag smaken ze heerlijk als lunch.
Eet smakelijk,
Hanny
Geen opmerkingen:
Een reactie posten