De bloem van de courgette of oostindische kers kennen de meesten wel. Maar het bloemetje van de grote springbalsemien, de gele blaadjes van een zonnebloem, een afrikaantje?
Ze zien er prachtig uit als garnering van rijst, salade en smaken ook nog lekker.
Hierbij een overzicht van eetbare bloemen die in september/oktober bloeien.
afrikaantje
|
kruidig,
iets bitter
|
||||||||||||||||||||||||||
basilicum
|
basilicum
|
||||||||||||||||||||||||||
bieslook,
chinese
|
lichte zachte
looksmaak, mooie witte bloempjes
|
||||||||||||||||||||||||||
cichorei
|
iets
bitter, fris, lekker in salades
|
||||||||||||||||||||||||||
cosmea
|
?
|
||||||||||||||||||||||||||
dropplant
= anijsplant
|
zachtzoet,
anijsachtig, lekker in salades en bij fruit
|
||||||||||||||||||||||||||
Fuchsia =
bellenboom
|
friszurig
|
||||||||||||||||||||||||||
ganzebloem,
gele
|
eet alleen
de bloemblaadjes zonder wit. Blancheer de bloemblaadjes enkele seconde en dan
in ijswater, daarna in salades.
|
||||||||||||||||||||||||||
goudsbloem
|
kruidig, peperig.
Gebruik alleen de bloemblaadjes zonder wit.
|
||||||||||||||||||||||||||
hibiscus =
Altheastruik
|
friszurig
|
||||||||||||||||||||||||||
hysop
|
friszurig
|
||||||||||||||||||||||||||
kattekruid,
wild
|
zoals ze
ruikt
|
||||||||||||||||||||||||||
komkommerkruid=borage
|
eet de
hele bloem maar zonder de stekelige kelkblaadjes, smaakt fris, naar
komkommer, salades. Ook is 1 blauwe bloem in een glas champagne (of een
vergelijkbare “nepper”) erg feestelijk!
|
||||||||||||||||||||||||||
koningskaars
|
?
|
||||||||||||||||||||||||||
kromhals
|
neutrale poederige
smaak, mooi in salades door de blauwe bloempjes
|
||||||||||||||||||||||||||
leeuwenbek
|
neutraal,
iets bitter
|
||||||||||||||||||||||||||
marjolein,
div soorten
|
zoals ze
ruikt
|
||||||||||||||||||||||||||
munt, div
soorten
|
zoals ze
ruikt
|
||||||||||||||||||||||||||
oostindische
kers
|
pittig,
radijsachtig, lekker in salads, de hele bloem of de blaadjes.
|
||||||||||||||||||||||||||
ossetong
|
neutrale
poederige smaak, mooi in salades door de blauwe bloempjes
|
||||||||||||||||||||||||||
pimpernel,
kleine
|
zachtfris,
komkommerachtig
|
||||||||||||||||||||||||||
reuzenbalsemien
|
neutraal,
poederig
|
||||||||||||||||||||||||||
rimpelroos
en andere rozen
|
zoet,
aromatisch, delicaat. In salades maar ook gesuikerd, rozensuiker,
rozenolie, maceraat.
|
||||||||||||||||||||||||||
rode
klaver
|
?
|
||||||||||||||||||||||||||
saffloer =
verfdistel
|
neutraal
en poederig in smaak.
|
||||||||||||||||||||||||||
salie, div
soorten
|
kruidig, afhankelijk
van de soort salie.
|
||||||||||||||||||||||||||
tijm, div
soorten
|
tijm
|
||||||||||||||||||||||||||
venkel
|
venkel
|
||||||||||||||||||||||||||
viooltje, driekleurig
|
zacht,
neutraal
|
||||||||||||||||||||||||||
zonnebloem
|
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten