Volgens de KNMI was oktober uitzonderlijk nat en in de eerste dagen van november is ook al weer een hoop regen gevallen. Het maakt 2013 een jaar van extremen. De eerste maanden waren uitzonderlijk koud. Het leek of de lente maar niet wilde beginnen, daarna gelukkig een mooie zomer en nu dus een natte en onstuimige herfst. En de groenten op het land moet dat allemaal maar lijdzaam ondergaan.
De oogst van deze week.
- pompoen
- aardpeer
- ui of aardappel (zolang de voorraad sterkt)
- veldsla of winterpostelein (zolang de voorraad strekt)
De veldsla en winterpostelein zijn al voorgeoogst. De winterpostelein die nu nog in de kas staat laten we nog een weekje aangroeien.
De aardpeer is het knolvormende broertje van de zonnebloem. De aardpeer komt oorspronkelijk uit Amerika en is begin 17de eeuw hier ingevoerd. De aardpeer kende een grote verspreiding vooral in tuinen van kloosters en kastelen. Toen de aardappel zijn intrede deed liep de teelt van aardpeer ziederogen terug.
De aardpeer op Leyduin staat helemaal achterop het land. De knollen zitten veel verspreider in de grond dan aardappels dus even breed rond de plant met de riek zoeken. Neem dan ook de kweek mee die daar volop groeit. Er staat een kist op het land om de kweek in te gooien. In tegenstelling tot de aardappel mag er wel iets in de grond blijven zitten. Die knollen lopen volgend jaar weer uit.
Volgende week komt er zeker nog een oogstbericht. Of dat het laatste is, is nu nog niet duidelijk maar dat laten we tijdig weten.
Veel groeten,
Marga,Erik en tuinteam
Geen opmerkingen:
Een reactie posten