Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

vrijdag 17 mei 2013


A.s. zaterdag kan er paksoi geoogst worden op Leyduin.
Hier een recept van "Hanny natuurlijk":

Paksoi met paddestoelen, gember, lente ui en boekweit noedels

Ingrediƫnten voor 4 personen
1 ons shii-take paddestoelen                         2 lenteuitjes
1 grote of 2 kleine struiken paksoi                 1 eetlepel sesamolie
2 ons boekweit noedels                                 1 eetlepel mirin
2 eetlepels olie of kokosvet                            2 eetlepels sojasaus
3 tenen knoflook                                            2 eetlepels koriander 
1 eetlepel vers geraspte gember                   1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
1 rode of groene peper                                  zout

Bereidingswijze
Breng een pan met ruim water aan de kook.
Verwijder de stelen van de paddestoelen en snij de hoedjes in reepjes.
Was de paksoi en snij deze in reepjes.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm in een andere pan de olie of het kokosvet, doe de shii-takes erbij en een 1/4 theelepel zout. Sauteer gedurende 4 minuten, voeg knoflook, gember, pepers en paksoi toe en sauteer 2 minuten.
Giet de noedels af in een zeef.
Doe het gas onder het groentemengsel laag en voeg de lente uitjes, sesam olie, mirin en sojasaus toe. Doe de noedels en de koriander erbij en meng snel door elkaar.
Breng op smaak met zout indien nodig en strooi de geroosterde sesamzaadjes erover.
Eet smakelijk!

Tips
·         Mirin is japanse kookwijn, te koop bij toko, natuurvoedingswinkels of grotere supermarkten. Het bevat minder dan 1% alcohol en is zoet van smaak dus niet te vervangen door reguliere wijn, het wordt ook gebruikt bij het maken van sushi.
·         Boekweitnoedels of soba koop je bij een biologische winkel of gewone supermarkt. Ze zijn te vervangen door volkoren pasta maar dan mis je het verfijnde smaakeffect.
·         De stelen van de paddestoelen kan je gebruiken voor een groentebouillon.
·         Je kunt in plaats van paksoi ook kiezen voor een andere groente zoals bijvoorbeeld Chinese kool.
·         In plaats van shii-take paddestoelen kan je ook kastanje champignons of oesterzwammen gebruiken.

Sauteren
Sauteren is op een hoog vuur snel bruin braden. Het heeft veel weg van roerbakken.
Met weinig olie of boter wordt het product snel gegaard. Door het snelle verhitten krijgt de olie of boter nauwelijks tijd om in de ingrediƫnten te trekken. De producteigen stoffen gaan hierdoor minder snel verloren.
Het verschil tussen roerbakken en sauteren is klein: bij sauteren schud je de (koeken)pan heen en weer en bij roerbakken roer je met een keukenspatel door het voedsel in de wok of wadjan.

Bron
Hanny natuurlijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten