Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

zaterdag 8 september 2012

Recepten groene kool

Deze week kan er een prachtige groene kool geoogst worden.
Met dank aan alle mensen die de rupsen hebben weggehaald!
Hier wat ideetjes (http://www.smulweb.nl/zoeken/zoek-uitgebreid.php?van=recepten&recepten_niet_gevonden=yes), de rode ingrediënten komen momenteel uit de tuin:


 
Groene kool stampot met cashewnoten
eryone heeft dit recept op 8 februari 2004 toegevoegd. Dit recept is 4.317 keer bekeken, 2 x bewaard en staat in 1 kookgroep.

Bereidingstijd:           30-60 minuten
Keuken:                     Vegetarische keuken

Ingrediënten voor 4 personen
1 kg aardappelen - zout - peper - 1 groene kool ( 1kg ) - 1 grote ui – 50 gr boter – 2 tl kerriepoeder - 2 dl kruidenbouillon – 150 gr lichtgezouten cashewnoten.

Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in een pan met weinig water in circa 25 minuten gaar. Verwijder de buitenste bladeren van de groene kool. Maak de andere bladeren los en verwijder de dikke nerven. Snijd de bladeren in grove repen. Pel de ui en snijd deze in ringen. Verhit 25 gr boter in een braadpan en fruit de ui met het kerriepoeder even aan. Schep de kool erdoor en bak het geheel af al omscheppend circa 3 minuten. Voeg de bouillon toe en smoor de kool in circa 10 minuten zachtjes gaar. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Giet ook de kool af. Roer de rest van de boter en zoveel smoorvocht van de kool door de aardappelen dat er een smeuige puree ontstaat. Schep de kool en de noten erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe.

pittige groene kool uit de wok
missriz heeft dit recept op 13 februari 2001 toegevoegd. Dit recept is 2.147 keer bekeken, 4 x bewaard

Lekker met (vegetarisch)gehakt, winterpeen en flink wat sambal
Bereidingstijd:           10-20 minuten
Gang:                          Hoofdgerecht
Smaak:                       Pittig
Techniek:                   Wokken
  
Ingrediënten voor 2 personen
1 groene kool, 250 g. gehakt, half zakje gehaktkruiden met tuinkruiden, 1 winterpeen, handje tauge, teentje knoflook, sjalotje, sambal, 2 bouillonblokjes, bieslook.

Bereidingswijze
De groene kool snijden, de peen in dunne reepjes, sjalotje hakken.
Sjalot fruiten, knoflook erboven uitpersen. het gehakt erbij met de gehaktkruiden en 2 theelepels sambal en rul bakken. dan de peen erbij, wat later de kool, en daarboven de bouillonblokjes verkruimelen. als laatste de tauge erbij en wat bieslook erdoor scheppen.

Serveertips
Lekker met zilvervliesrijst, gekookt in tuinkruidenbouillon.

Groentethoran
hilgers heeft dit recept op 22 februari 2003 toegevoegd. Dit recept is 433 keer bekeken, 1 x bewaard

Bereidingstijd:           20-30 minuten
Gang:                         Bijgerecht
Keuken:                     Indiase keuken
Smaak:                       Pittig

Ingrediënten voor 2 personen
300 gram groenten (bijvoorbeeld kouseband, kan ook met wortel, kool, sperziebonen)
30 gram geraspte kokos
10 gram komijn (= djinten)
3 gram turmeric poeder (= geelwortel)
1 kleine rode ui, gesnipperd
2 gedroogde rode pepers
kleine el mosterdzaad
1 cm gember
2-3 groene pepertjes
Bereidingswijze
Kokos, komijn en turmeric in blender.
curryblaadjes van takjes halen. gemper en groene pepertjes fijn snijden.
In hele hete olie eerst mosterdzaad gooien, 10 sec knisperen (L: deksel erop, anders spatten ze alle kanten uit), dan rode pepers. 20 sec later ui er bij, als bruin gember er bij, na 2 minuten groene pepers, na 1 minuut groenten, nu vuur laag. 15 minuten met deksel (geen water toevoegen) laten pruttelen, af en toe doorroeren. Dan kokosmengsel toevoegen, nog 5 minuten op laag vuur. Klaar



Geen opmerkingen:

Een reactie posten